Home Landelijke radio Moslimomroep wil directeur niet terug

Moslimomroep wil directeur niet terug

De Nederlandse Moslim Omroep hoeft de onlangs ontslagen directeur Frank William niet terug. William eiste gisteren in een kort geding zijn baan terug. Hij is erin geluisd, zegt hij.

Twee weken geleden werd Frank William, die tien jaar directeur van de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) was, op staande voet ontslagen door het bestuur. Reden voor het ontslag: valsheid in geschrifte. William zou gesjoemeld hebben met een contract van een werknemer.

Tijdens het kort geding haalde het bestuur van de NMO een reeks eerdere incidenten aan, die tezamen ook genoeg reden voor het ontslag van William zouden zijn. Zo heeft een medewerker van de omroep twee jaar geleden aangifte tegen de directeur gedaan wegens bedreiging met een knuppel. William stelt dat híj juist de degene was die bedreigd werd.

Verder hebben drie medewerkers van de NMO klachten ingediend over ‘onwenselijk gedrag’ van de directeur omdat hij ’verbaal agressief’ was. Ook beweert het bestuur dat William eens de handtekening van de penningmeester heeft vervalst.

Tussen William en het vorige bestuur boterde het ook niet. Dat bestuur stapte vorig jaar op, mede vanwege de slechte verstandhouding met de directeur.

Op de achtergrond van de hele affaire rond William zou bovendien een richtingenstrijd binnen het huidige bestuur spelen. De conservatieve moslims van het NMO-bestuur zouden van de liberale William af willen. Het incident met het contract hebben ze nu aangegrepen om hem te ontslaan, stelt zijn advocaat.

Hoe dan ook: William wil weer aan het werk, iets dat volgens het bestuur van de omroep onmogelijk is, wegens de verstoorde verhoudingen. De slechte relatie tussen de directeur en zijn werknemers is volgens het bestuur ‘een gegeven’. William zegt dat hij brede steun in de organisatie heeft. Om dat te bewijzen gaf hij de rechter vijf steunbetuigingen van werknemers. Bij de NMO werken zeventien mensen.

Volgende week donderdag doet de rechter uitspraak. Als William gelijk krijgt, en weer aan de slag kan, is het overigens maar de vraag hoe lang hij nog directeur van de Nederlandse Moslim Omroep zal zijn. Het Commissariaat voor de Media heeft namelijk besloten dat de NMO voor 20 oktober moet fuseren met de Nederlandse Islamitische Omroep. Als de beide moslimomroepen niet gaan samenwerken, zouden ze zelfs hun zendtijd kunnen verliezen, dreigt het Commissariaat. [Trouw]

Vorig artikelIKON start internetzender met 24 uur per dag kerkmuziek
Volgend artikelNieuw soulprogramma op Juize.FM