Home Landelijke radio Middengolf beschikbaar voor hobbyradio, kleine omroep en evenementen

Middengolf beschikbaar voor hobbyradio, kleine omroep en evenementen

Agentschap Telecom

Het Agentschap Telecom stelt sinds vorige week de middengolf beschikbaar voor hobbyradio, kleine omroep en evenementen. De drie categorieën zijn beschikbaar met een laagvermogen en komen naast de  huidige categorie middengolfvergunningen.

De nieuwe vergunningen zijn sinds 11 mei aan te vragen. Ze worden uitgegeven op volgorde van binnenkomst. Voor de huidige middengolfvergunningen blijft de Gedragslijn middengolf gelden.

Reden voor het beschikbaar stellen is dat na de verdeling van commerciële radiovergunningen in 2003 het gebruik van de middengolfband is teruggelopen. Een aantal middengolffrequenties is niet vergund. Tegelijk blijkt er juist wel belangstelling voor AM-radio met een beperkt vermogen.

Agentschap Telecom heeft  gebruikers gevraagd wat voor wensen er leven voor middengolf met laag vermogen. Er bleek een duidelijke voorkeur voor drie soorten laagvermogen omroep op de middengolf: hobbyradio (zenderuitgangsvermogen van maximaal 1 watt), kleine omroep (vermogen tot maximaal 100 watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.