Home Landelijke radio Mega top 100 gehalveerd

Mega top 100 gehalveerd

De Mega Top 100 gaat vanaf 1 januari verder als de Mega Top 50. Dat lieten woordvoerders van de hitlijst dinsdag weten. De nummers 51 tot en met 100 blijft de lijst wel registreren, maar de cijfers worden niet meer gepubliceerd en ook niet uitgezonden op Radio 3FM. De TROS zend de hitlijst iedere zaterdag uit.

De niet gepubliceerde cijfers gaat de platenhandel als tiplijst gebruiken. Die tweede vijftig posities worden deels vastgesteld op basis van verkopen en deels op basis van airplay (radio-uitzendingen). De eerste vijftig posities bepalen de samenstellers, net als bij de Mega Top 100, alleen op basis van verkopen.

In het AVRO-radioprogramma Schiffers.fm (Radio 2) liet directeur R. Betist van Mega Charts dinsdag weten dat voor de halvering is gekozen omdat het single-aanbod in Nederland eigelijk te laag is om zo’n lange hitlijst te rechtvaardigen. Zelfs in Groot-Brittannië gaan ze maar tot 75. Iemand die slechts weinig singles verkoopt, maakt in Nederland toch veel kans om in de Mega Top 100 terecht te komen.

Vroeger heette de hitlijst ook al Mega top 50, toen werd de naam in 1997 veranderd in Mega Top 100 na een fusie van de Stichting Nederlandse Top 40 en de Stichting Mega Top 100 in Mega Charts BV.

De top honderd werd altijd op zondag bekendgemaakt. De nieuwe hitlijst wordt telkens op maandag in elkaar gezet en gepubliceerd, waardoor ook de weekendverkopen kunnen worden meegenomen. De samenstellers van de lijst hopen daardoor nog actueler te worden.