Stefan Stasse krijgt dit jaar de Marconi Oeuvre Award. De radiomaker van NPO Radio 2 werd door radiomaker Peter van Bruggen verrast door het nieuws. NPO Radio 5 pakt dit jaar de Marconi Award voor Beste Zender.

Stefan is al jaren te horen op Radio 2. Hij maakt in de avonduren tussen 20:00 en 22:00 uur ‘De Staat van Stasse’. “Stefans unieke creativiteit is wat vele radiomakers inspireert: origineel zijn met inhoud, fantasie blijven gebruiken en de band met luisteraars uiterst serieus nemen. Absoluut een Marconi Oeuvre Award-waardig”, aldus de jury.

Hechte band

De Marconi-jury schrijft verder in haar rapport: “In al zijn programma’s staat Stefan in heel nauw contact met de luisteraar. Hij ziet dit als een hechte, loyale band en de basis voor het bestaan van zijn concepten. Het overbrengen van emotie is zijn passie; of dat nou ontroering, blijdschap, verwondering of een fascinatie is. Als luisteraar stap je moeiteloos in een rijke reis waarin je je herkent en betrokken voelt.”

Stefan won eerder al de Gouden RadioRing (in 2007) en de Zilveren Reissmicrofoon (2001) met zijn eerdere programma ‘Theater van het Sentiment’, dat in 2013 stopte.

Beste Zender

Radio 5 pakt dus de prijs voor Beste Zender. De jury zegt: “NPO Radio 5 is opgericht als zender met de specifieke doelgroep ‘ouderen’. Maar zeker is dat ook de generatie erachter de zender steeds vaker vindt. Radio 5 was in 2021 de zender die het meeste marktaandeel wist te winnen; en dat zonder een FM-frequentie. De zender bevat programma’s die al jaren lang meegaan, waaronder Arbeidsvitaminen als langstlopende programma. Kortom, Radio 5 is een kwaliteitszender geworden en dat is de luisteraar ook opgevallen.”

De winnaar van de Marconi Award voor Aanstormend Talent wordt tijdens het RadioRing Gala op donderdagavond 27 januari bekendgemaakt. De genomineerden voor deze prijs zijn Andres Odijk (NPO 3FM), Mai Verbij (NPO Radio 1) en Jarno van der Wielen (SLAM!).

Foto: Stijn Ghijsen