Home Landelijke radio Llink krijgt boete van 107.500 euro

Llink krijgt boete van 107.500 euro

Het Commissariaat voor de Media heeft omroep Llink een boete opgelegd van 107.500 euro. De reden voor de boete is een afspraak met een ledenwerfbedrijf dat een hoge bonus krijgt bij het behalen van 150.000 leden.

Tijdens een accountantscontrole van het Commissariaat in november 2008 kwam een contract aan het licht dat de omroep heeft afgesloten met een bedrijf dat voor de omroep de wervingscampagne organiseert. De overeenkomst is zodanig dat er geen sprake is van normaal economisch handelen door de omroep. Het bedrijf waarmee de overeenkomst is aangegaan wordt, als Llink op 1 april 150.000 leden heeft, een hoge ‘return on investment’ in het vooruitzicht gesteld. 

Door deze hoge uitkering zal Llink, volgende het Commissariaat, een schuld krijgen en afhankelijk worden van deze partij. Dit vindt het Commissariaat niet als normaal economisch handelen van een publieke omroep. Verder heeft Llink zich al tijdens de ledenwerfcampagne dienstbaar getoond aan de derde partij, door deze gelegenheid te geven zijn commerciële diensten onder de aandacht van het publiek te brengen.

Het Commissariaat concludeert dat de samenwerking met de derde partij in strijd is met het beginsel van non-commercialiteit, dat uitgangspunt moet zijn bij al het handelen van een publieke omroep. De handelwijze van Llink wordt aangemerkt als een zeer ernstige overtreding, waaraan het Commissariaat een sanctie verbindt van 107.500 euro.