Home Landelijke radio Ledenreizen van omroep toch niet verboden

Ledenreizen van omroep toch niet verboden

Publieke omroepen mogen reisjes blijven organiseren voor leden. Het Commissariaat voor de Media wilde deze activiteit verbieden, maar ziet daar nu van af, zo schrijft de Haagsche Courant. Na nadere bestudering van de wet blijkt het Commissariaat niet bevoegd een dergelijk verbod af te kondigen, aldus een woordvoerder. Vorig jaar vond de toezichthouder van Nederlandse mediabedrijven nog dat de ledenreizen niet een omroepactiviteit zijn. Omroepen moeten programma’s maken en geen reisbureau spelen, aldus het Commissariaat toen. Per 1 januari 2005 zouden de reizen moeten stoppen.

De TROS, AVRO, KRO en NCRV maakten direct bezwaar tegen het verbod. Volgens die omroepen zijn de reisjes een uitstekende manier om leden aan zich te binden en is het ook een goede methode om leden met elkaar in contact te brengen. Leden zijn belangrijk voor de omroeporganisaties, omdat hun aantal bepaalt of een omroep zendtijd krijgt en bovendien een criterium is voor de hoeveelheid zendtijd.

Nu het verbod niet doorgaat, stelt het Commissariaat vanaf volgend jaar wel een paar eisen aan de manier waarop de publieke omroepen buitenlandse ledenreizen organiseren. Zo moet een reisorganisatie de uitvoering voor haar rekening nemen en dienen leden de trip zelf te betalen. Ook moet er ook tijdens de reis over omroepbeleid gesproken worden.

De TROS, die jaarlijks zo’n vijfduizend leden mee op reis neemt, reageert tevreden op het besluit. “Wij houden ons al aan de nu opgestelde regels, dus wij zien geen probleem meer.”