Home Evenementenzenders “Je kunt hier landelijk uitzenden, los van een omroep”

“Je kunt hier landelijk uitzenden, los van een omroep”

Frank van 't Hof en Barry Brand bij Kermis FM

Ruim een half uur te laat komt Frank van ’t Hof de studio van Kermis FM binnen gestrompeld. Hij gaat op een kruk zitten en heeft z’n voeten in het verband zitten. “Ik ben even bij de voetenarts geweest”, geeft hij als verklaring. “Want ik wilde een amputatie voorkomen.” De dj van NPO Radio 2 heeft in de week ervoor de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, heeft veel blaren, maar komt de dag erna meteen naar Tilburg gereden. Om samen met dj Barry Brand een programma te maken op Kermis FM. “Het pus komt door het verband heen…”

Het geeft aan hoe leuk landelijke dj’s het vinden om naar Tilburg te komen. Het is de negende keer dat de grootste kermis van de Benelux een eigen evenementenzender heeft. Het is inmiddels traditie dat bekende radiomakers naar Tilburg komen. Naast Frank van ’t Hof komen onder andere ook Amber Brantsen (NOS) en Lars Boele (100%NL) naar Tilburg. “Je merkt dat ze het leuk vinden om hier te komen omdat het een grote zender is met landelijk bereik, terwijl het niet aan een omroep gebonden is. Dat zie je nooit”, zegt hoofdredacteur Arno Leblanc van Kermis FM. “Daarom komen hier mensen van publieke en commerciële zenders samen.”

Rob Janssen bij Kermis FM
Rob Janssen bij Kermis FM

Maar het is net zo goed traditie dat nieuw talent een plek krijgt. “Er zijn al verschillende mensen aan de slag gegaan bij de NPO Campus en we werken ook samen met de Talpa Radio Campus.”

De eerste jaren was Kermis FM eigenlijk alleen radio met hier en daar een webcam. Langzaam is dat gedraaid naar een ruim 200 man tellende vrijwilligersorganisatie die tien dagen live radio en tv maakt en uitgebreid online vertegenwoordigd is. Ziggo zendt de zender gratis uit voor alle klanten op het evenementenkanaal 999 en NPO 101TV geeft het signaal op Roze Maandag de hele dag door. “Daarnaast werken we samen met Omroep Tilburg. Zij zenden ons uit en medewerkers van hun komen bij ons op de redactie. En alles is online te volgen natuurlijk.”

zender Kermis FM
zender Kermis FM 2017

Het jinglepakket van Kermis FM is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum en ingesproken door Ferry van der Heijden. De mobiele studio komt van Ericsson, met GML automatisering. De FM-zender van Broadcast Partners staat op het dak van de Kattenrug in Tilburg op 32 meter hoogte.

De uitzendingen zijn nog tot en met zondag te volgen via 105.9 FM in de regio Tilburg en in heel Nederland via kanaal 999 van Ziggo en Kermisfm.nl.