Home Landelijke radio KRO-voorzitter: “CDA heeft geen visie op de Publieke Omroep”

KRO-voorzitter: “CDA heeft geen visie op de Publieke Omroep”

Het CDA heeft geen visie op de publieke omroep. Dat verwijt maakt KRO-voorzitter Frans Slangen zijn partij in een interview met Studio KRO Magazine. Slangen: “Het is hoog tijd dat het CDA met een visie komt op de publieke omroep in een sterk veranderende omgeving. Die mis ik.”

Hij is het niet eens met de Tilburgse hoogleraar Eijffinger, die met een commissie die zijn naam draagt binnen het CDA een rapport over de toekomst van het publieke bestel voorbereidt. Eijffinger heeft zich al publiekelijk uitgelaten over de noodzaak het omroepbestel op de schop te nemen en over zelfbekostiging. Slangen, die deel uitmaakt van deze commissie, zegt hierover: “Je mag hopen dat in het rapport wat anders komt te staan. Anders zou ik er absoluut mijn handtekening niet onder kunnen zetten. Als het CDA niet naar de KRO wil luisteren moet ik daar mijn conclusies uit trekken en misschien opstappen.”

In het Studio-interview pleit hij voor een publiek bestel dat meer ruimte krijgt van de politiek dan nu het geval is. Hij wil dezelfde mogelijkheden als de publieke sectoren onderwijs en zorg. “We moeten meer ruimte krijgen om andere dingen te doen dan alleen radio en TV maken. We leven in een tijd dat communicatie langs veel meer wegen plaatsvindt en daarom moet de overheid veel minder regelen en meer aan ons overlaten, binnen algemene kaders. Ik hecht aan een zeer grote onafhankelijkheid ten opzichte van de politiek en de commercie en voor een grotere afhankelijkheid van de mensen die ons steunen en zich bij ons thuis voelen.”