Home Landelijke radio Kosten adviseurs publieke omroep gedaald

Kosten adviseurs publieke omroep gedaald

De totale kosten van externe adviseurs bij de Landelijke Publieke Omroepen (LPO) zijn in 2006 met 6,8 procent gedaald. Dit constateert het Commissariaat voor de Media in het rapport ‘onderzoek Kosten Externe Adviseurs 2006’. De kosten voor extern advies bedroegen in 2006 7,2 miljoen euro wat neerkomt op 1,05 procent van het jaarbudget. In 2005 werd er nog een bedrag van 7,7 miljoen euro uitgegeven aan externe expertise als accountants, juristen, advocaten, organisatieadviseurs en interim-managers.

Bij de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) bedroegen de kosten van externe adviseurs in 2006 2,10 procent en 0,38 procent van het jaarbudget.

De Landelijke Publieke Omroepen, de Wereldomroep en het MCO gaven samen in totaal een bedrag van 8,24 miljoen euro uit aan externe adviseurs op een totaal jaarbudget van ruim 761 miljoen euro. Met twee miljoen euro waren de kosten voor juridisch advies dit jaar het hoogst. Hiervan kwam 1,8 miljoen euro voor rekening van de LPO. Aan interim-managers werd 1,9 miljoen euro besteed en aan organisatieadviseurs werd net als aan accountants 1,5 miljoen euro uitgegeven. Ruim 1 miljoen euro is aan overig extern advies besteed.

Het Commissariaat deed in 2004 voor het eerst onderzoek naar kosten gemaakt voor externe adviseurs bij de LPO. Het jaar daarna werden ook de Wereldomroep en het MCO meegenomen. Over de onderzoeksresultaten wordt jaarlijks gerapporteerd aan het ministerie en aan de betrokken instellingen.

Vorig artikelRadio 5 luisteraar: Annie M.G. Schmidt hét icoon van de Jaren 50
Volgend artikelDirecteur / hoofdredacteur Omroep Zeeland stapt op