Home AM Radio Kort radionieuws van donderdag 2 januari

Kort radionieuws van donderdag 2 januari

Wederom hoorspelen bij de RVU

De publieke omroep RVU gaat ook dit jaar weer hoorspelen maken. Het hoorspel was in de jaren vijftig en zestig bijzonder populair. Nederlanders zaten wekelijks met smart te wachten op het radioverhaal. Maar langzamerhand verloor het hoorspel toch terrein. Veel omroepen hadden weinig vertrouwen meer in het genre en draaiden de subsidiekraan dicht.

De educatieve omroep gaat dit jaar zes dramaproducties maken. Vanaf morgenmiddag is ‘De Familie Holland’ te horen, een vierdelig hoorspel op Radio 747 AM onder eindredactie van Vincent van Merwijk.

De familie Holland bestaat uit vader (Richard Gonlag), moeder (Isabella Chapel), dochter Meis (Moud Dolsma), zoon Jojo (Lowie Smink) en hond Conto (Bonkers). De avonturen van de familie worden toegelicht door twee vertellers: Ton Lutz en Ann Hasekamp. Lutz introduceert het gezin als volgt: ,,Het zijn allemaal heel gewone mensen. Ze hebben werk, hobby’s en hun behoeftes zijn niet anders dan gemiddeld. Toch staat hen iets te wachten wat ze misschien nooit hadden verwacht. Iets groots en verschrikkelijks misschien, onvoorzien en onomkeerbaar”.

Morgen is vanaf 15:00 uur de eerste aflevering van De Familie Holland te horen en wordt in de daaropvolgende nacht om 00:00 uur herhaald op Radio 1.

Marathonuitzending op Radio Berkelstad

De lokale omroep van Borculo, Radio Berkelstad, zendt in het weekend van 18 en 19 januari een 49 uur durende marathonuitzending uit. De marathonuitzending, die duurt van vrijdagavond 18.00 uur tot zondagavond 19.00 uur, moet veel verrassingen bieden en daarom wil de organisatie nog niet alles kwijt over de programmering. In de uitzending moet in ieder geval veel livemuziek, country and western en smartlappen te horen zijn.

Vier jaar geleden ging het bij een soortgelijk gebeuren aanvankelijk mis. Vandalen sneden kabels door waardoor de marathonuitzending bijna in het water viel. Dankzij de inspanningen van medewerkers kon na een onderbreking van ettelijke uren de uitzending worden hervat.

Radio Berkelstad gaat de uitzendingen vanaf locatie uitzenden. Die locatie is ditmaal cafetaria De Hoeksteen aan de Steenstraat.

Radio Excellent terug op twee frequenties

Radio Excellent (Pijnacker) is sinds de kerstdagen ook weer te beluisteren op de frequentie 105,6 Mhz. Op het gemeentehuis van Pijnacker-Nootdorp is een nieuwe antenne geplaatst en in gebruik genomen. Het station staakte dit najaar de uitzendingen op deze frequentie, omdat de antennes op de mast aan de Wegendoornlaan in Pijnacker tijdens een storm beschadigd raakten.

Stadsomroep Apeldoorn gaat het anders doen

Stadsomroep Apeldoorn gaat het roer omgooien. Het station gaat van start met een nieuwe formule: live programma‘s met muziek voor een breed publiek en meer Apeldoornse informatie en actualiteiten. Er zijn inmiddels nieuwe mensen geworven en medewerkers zijn op cursus geweest.

Voorzitter J. Brouwers maakte vorig jaar het streven openbaar om de organisatie kleiner en professioneler te maken. De omroep moet bovendien nu echt Apeldoorns worden. Dat betekent dat het afgelopen moet zijn met muziekprogramma‘s die net zo goed van een willekeurige landelijke zender kunnen zijn.

De omstandigheden voor de radiotak van de omroep lijken goed. De gemeente ziet wel iets in een vergaande samenwerking met ouderen- en ziekenomroep De Zonnegolf, en heeft daar ook geld voor over. De vorming van een federatie moet ‘één sterke lokale omroepinstelling‘ opleveren, zo ziet de gemeente als subsidieverstrekker voor zich. Officieel had dat droombeeld per 1 januari een feit moeten zijn. De werkelijkheid is anders: programmamakers bij De Zonnegolf hebben zo langzamerhand hun buik vol van de samenwerking – of volgens hen het gebrek daar aan. Omgekeerd stelt de Stadsomroep dat De Zonnegolf zich niet flexibel opstelt door vast te houden aan hun eigen werkwijze. Het gevolg is dat na maanden overleg er een patstelling is over de uitzenduren van De Zonnegolf en de invulling daarvan.