Home Landelijke radio Kamermeerderheid voor behoud omroepbestel

Kamermeerderheid voor behoud omroepbestel

Een Kamermeerderheid van CDA en PvdA is voor het behoud van het huidige omroepbestel met verscheidene omroepverenigingen. Dat zullen zij maandag tijdens de behandeling van de mediabegroting in de Tweede Kamer aan staatssecretaris Van der Laan (Media) laten weten.

De bewindsvrouw wil voorjaar 2005 met een kabinetsvisie op de toekomst van de omroep komen, maar beide fracties nemen daar nu al een voorschot op. PvdA-woordvoerder M. van Dam vindt dat Van der Laan met haar beleid chaos in Hilversum creëert. Ze verplicht namelijk de TROS en de AVRO, die lonken naar een commercieel bestaan, om voor 20 december duidelijkheid te geven over wat zij gaan doen.

Van der Laan komt echter pas in het voorjaar met haar visie. “Maandag moet zij duidelijkheid geven over welke koers ze wil varen”, aldus Van Dam. “Wij vinden dat externe pluriformiteit de basis moet blijven van het Nederlandse omroepbestel.”

Externe pluriformiteit houdt in dat verscheidene omroepen programma’s leveren voor de diverse radio- en tv-netten. Een meer centralistisch geleide omroep, zoals de Britse BBC, zien CDA en PvdA niet zitten. CDA-woordvoerder Atsma ziet in het toelaten van De Nieuwe Omroep (DNO) en seniorenomroep MAX een nieuwe impuls voor het huidige bestel. “De toelating van die twee kan niet vrijblijvend zijn.”

VVD-woordvoerster Örgü heeft grote problemen met de opstelling van CDA en PvdA. Zij is geen voorstander van de manier waarop het nu allemaal in Hilversum is geregeld en heeft zelfs al eens geopperd een tv-net op te offeren. “Ik wacht met discussiëren over het bestel tot het moment dat de kabinetsvisie er is.” [ANP]