Home Landelijke radio Kamer wil compensatie voor Publieke Omroep

Kamer wil compensatie voor Publieke Omroep

De Tweede Kamer wil extra geld voor de Publieke Omroep. Dat bleek gisteravond tijdens een ingelast debat over de financiële positie van de omroep. Alleen de VVD ligt dwars. Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) is net zo min van plan met extra geld te komen. De publieke omroep kampt met dalende reclame-inkomsten, maar het kabinet wil dit niet compenseren.

“Ik vind dat er geen verdere aantasting van programma’s moet plaatsvinden als gevolg van teruglopende reclame-inkomsten. En als dat wil zeggen dat dat gat moet worden gedicht, dan moeten we dat doen”, zegt Bert Bakker van D66. Hierin krijgt de partij steun van vrijwel alle partijen. Behalve de VVD, die zich als regeringspartij vast blijft houden aan het paasakkoord. “Ordinaire machtspolitiek”, zo noemt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam het. “In je eentje de hele meerderheid van de Tweede Kamer in de greep houden. Ik hoop dat CDA en D66 zich niet nog langer laten mangelen door de VVD.”

Van der Laan zei uiteindelijk dat zij een besluit van de coalitiefracties om toch te compenseren zal accepteren. Volgende week debateert de Kamer over de voorjaarsnota. Dan is er wellicht ruimte om met geld over de brug te komen.