Home Landelijke radio Kabinet wil af van topsalarissen omroepbestuurders

Kabinet wil af van topsalarissen omroepbestuurders

Het kabinet wil dat bestuurders van de NPO (Nederlandse Publieke Omroep), universiteiten en culturele instellingen niet meer mogen verdienen dan 170.000 euro, de zogeheten Balkenende-norm. Dat besluit heeft het kabinet vandaag genomen.

De regering neemt een advies over de topsalarissen in de semi-publieke sector van de commissie-Dijkstal in grote lijnen over. Die commissie deed voorstellen om topsalarissen te beperken.
Dijkstal stelt voor om de semi-overheid in drie groepen onder te verdelen. Voor organisaties die hoofdzakelijk met publiek geld worden betaald, moet de Balkenende-norm het plafond zijn. Het gaat dan om onderwijsinstellingen, de culturele sector en publieke omroep. Onlangs ontstond er al opschudding over de hoge salarissen van een aantal Hilversumse presentatoren bij de publieke omroep.

De tweede groep, bijvoorbeeld zorgaanbieders en woningcorporaties, moeten zelf een beloningscode opstellen. De code moet worden goedgekeurd door de betrokken minister.

Voor een derde groep geldt dat ze hun inkomen alleen openbaar hoeven te maken. Daaronder vallen bijvoorbeeld topmensen in het stads- en streekvervoer. Het gaat om bedrijven die verder van de overheid afstaan.