Home Landelijke radio Kabinet stemt in met mediaplan Van der Laan

Kabinet stemt in met mediaplan Van der Laan

Het kabinet stemt in met de plannen van staatssecretaris Van der Laan voor de hervorming van de publieke omroep. Het wetsontwerp wordt nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Een van de voorstellen is dat de NPS wordt opgeheven.

Alle medewerkers die 31 augustus volgend jaar in dienst zijn van de NPS, houden hun baan en gaan over naar de NOS. Uitgangspunt is dat de programma’s van de NPS blijven bestaan. Kern van de wet is dat de Raad van Bestuur van de omroep meer macht krijgt.

De omroepverenigingen moeten zich alleen nog bezighouden met opinie en maatschappelijk debat. Als ze ook culturele en educatieve programma’s willen maken, kunnen ze daarvoor voorstellen indienen.

De staatssecretaris wil dat de NOS de NPS-programma’s in 2008 overneemt tot in elk geval 2011, inclusief het personeel en de budgetten. Dat wil niet zeggen dat de NOS die programma’s ook gaat brengen. In het omroepplan, dat in 2008 in werking moet gaan, staat namelijk verder dat de NOS alleen nog programma’s over nieuws en sport mag uitzenden.

Veel politici hebben al te kennen gegeven dat ze het plan, voortkomend uit het paasakkoord, eigenlijk niet meer zo zien zitten. Ook de coalitiepartijen plaatsen vraagtekens. Van der Laan gaf woensdag echter te kennen dat ze er nog steeds vertrouwen in heeft dat het omroepbestel volgens haar visie zal worden gereorganiseerd. Ze denkt dat de wet nog voor de verkiezingen van volgend jaar door beide Kamers zal worden aangenomen. [NOS]