Home Landelijke radio Kabinet blijft verdeeld over omroepbudget

Kabinet blijft verdeeld over omroepbudget

Het overleg in het kabinet over de hervorming van het omroepstelsel zit muurvast. Het CDA probeert het budget voor de omroepen zo hoog mogelijk te houden en staat recht tegenover de VVD. Staatssecretaris Medy van der Laan (media, D66) had haar toekomstplannen voor de publieke omroep al eerder willen presenteren. Even leek het erop dat dat vandaag zou gebeuren, maar ook dat lukt niet.

De dreigende kabinetscrisis rond de gekozen burgemeester in maart zorgde ervoor dat het kabinet met een nieuwe visie op de publieke omroep kon komen. Dat het CDA met het akkoord instemde, was opmerkelijk. De partij liet de lijn die ze al dertig jaar vasthield los. Nu blijkt de oude wens om alle macht en budget bij de omroepen neer te leggen, opnieuw door te werken in de uitwerking van het paasakkoord.

Vooral over de hoogte van het omroepbudget is grote onenigheid. In een vertrouwelijke notitie van Van der Laan, die vorige maand uitlekte, stonden verschillende opties. In de ene behouden de omroepen slechts een kwart van hun huidige budget, in de andere is dat ongeveer de helft. De VVD en Van der Laan lijken het wat dat betreft wel eens: zij gaan voor de eerste optie. Het CDA gunt de omroepen veel meer budget.

Van de VVD mag de staatssecretaris wel een paar stappen extra zetten. De liberalen willen twee publieke netten die volledig reclamevrij zijn. Maar dat wil Van der Laan weer niet. De kamercommissie die de uitgewerkte plannen met haar wil bespreken, houdt daar in de week voor het zomerreces alvast een datum voor vrij. Het is echter de vraag of er daarvóór in het kabinet tijdig overeenstemming wordt bereikt. [Trouw]