Home Landelijke radio Justitie wil celstraf en tbs voor oud-AVRO-dj

Justitie wil celstraf en tbs voor oud-AVRO-dj

De voormalige AVRO-dj  Romeo Altenberg (53) moet van de aanklager 2,5 jaar de gevangenis in omdat hij vijf jongens zou hebben misbruikt. Behalve celstraf eiste de officier van justitie voor de rechtbank in Utrecht ook tbs.

In de jaren tachtig had Altenberg onder zijn eigen naam een radioprogramma bij de AVRO op Radio 3.  Volgens justitie heeft hij jonge kwetsbare jongens naar zijn huis in Amersfoort gelokt. Hij ontmoette hen op gay chatsites. Hij betaalde hun reis en had vervolgens gemeenschap met ze. De jongens deden vorig jaar aangifte van ontucht en verkrachtingen.

Volgens de verdachte heeft hij niemand gedwongen. Altenberg verklaarde verder dat hij niet wist dat er jongens van onder de zestien in het spel waren.

"Altenberg begrijpt niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan", stelde een psycholoog. Ze adviseerden daarom tbs op te leggen.  De officier van justitie nam dat over. Wel vroeg de aanklager vrijspraak voor twee verkrachtingen van jongens van precies zestien jaar oud. Ze achtte niet bewezen dat de dj dwang had uitgeoefend.