De podcast groeit in populariteit. Zowel de publieke als de commerciële zenders hebben inmiddels tal van podcasts: van ’30 Minuten Rauw’ van Ruud de Wild tot de podcast van Mattie en Marieke. Kannibaliseert een radiostation daarmee niet de eigen live radio?

Nee, zegt Jurre Bosman, directeur audio bij de NPO. “Er hoeft geen discussie te komen of podcast het einde van lineaire, live radio is. Dat kan heel mooi naast elkaar bestaan, het is een andere behoefte. Het kan elkaar juist heel mooi aanvullen, zoals je ook wel eens naar Nieuwsuur kunt kijken en naar een serie op NPO Start of Netflix.”

Een muis

Het aantal podcasts bij de publieke omroep blijft groeien, vertelt Jurre in gesprek met Rick van Velthuysen. “Er komen vrijwel elke dag voorstellen binnen voor podcasts. Dat vind ik heel mooi, want dat betekent dat er iets is aangezet in creativiteit.”

Maar, benadrukt de radiodirecteur: “De podcast is nog een muis vergeleken bij live radio, dus laten we ook even wachten met die dood verklaren. Sterker nog: ik denk dat het altijd blijft. De FM zal alleen wel een keer uit gaan, want die heb je niet per se nodig om live radio te maken.”

Luister hieronder het gesprek terug:

Foto: Michel Schnater | NPO