Home Landelijke radio Jaaroverzicht 2014: dit gebeurde er bij de landelijke radiozenders

Jaaroverzicht 2014: dit gebeurde er bij de landelijke radiozenders

In 2014 veranderde er veel in het Nederlandse radiolandschap. We zetten de belangrijkste gebeurtenissen en veranderingen van de landelijke radiozenders hieronder op een rijtje.

PUBLIEKE RADIO
De publieke radiozenders krijgen vanaf 19 augustus 2014 de toevoeging 'NPO' voor hun naam. Radio 2 wordt 'NPO Radio 2', Radio 5 Nostalgia wordt 'NPO Radio 5 Nostalgia', etc. In de vormgeving wordt de toevoeging 'NPO' alleen in de uuropeners gebruikt.

Radio 1
Aan het begin van 2014 verandert er veel in de programmering van Radio 1. Zo komt Frits Spits over van Radio 2. Spits gaat iedere zaterdag 'De Taalstaat' presenteren. Marcel Oosten en Frederique de Jong worden de nieuwe presentatoren van het NOS Radio 1 Journaal, iedere ochtend van 06:00 tot 09:00 uur.

Radio 1 verslaat in 2014 veel grote sportevenementen, waaronder de Olympische Winterspelen in Sotsji, het WK Voetbal in Brazilië en de jaarlijkse Tour de France. De Tour de France verdwijnt echter naar de achtergrond als de vliegtuigramp met de MH17 plaatsvindt. Tal van deskundigen komen langs in de studio om te vertellen over de vliegramp die vele Nederlanders heeft getroffen. Op de dag van Nationale Rouw zendt de Publieke Omroep voor één dag geen reclames uit.

Radio 2
In 2014 verandert er het nodige bij Radio 2. Bert Kranenbarg stopt met zijn dagelijkse middagshow 'Knooppunt Kranenbarg'. Wouter van der Goes, overgekomen van Q-music, volgt Kranenbarg op.

Daniël Dekker stopt na 16 jaar met zijn programma 'De Gouden Uren'. Op 19 december is de laatste uitzending. Bart Arens, overgekomen van 3FM, volgt Dekker op: vanaf januari 2015 presenteert Arens iedere werkdag tussen 09:00 – 12:00 uur 'Aan de Slag' op de publieke zender.

Kees Toering stopt per 1 oktober 2014 als zendermanager van Radio 2. Toering houdt het na 19 jaar bij de Publieke Omroep voor gezien. In eerste instantie is het de bedoeling dat Jurre Bosman tijdelijk de honeurs waarneemt, maar in oktober wordt bekend dat Bosman definitief zendermanager wordt van Radio 2.

Na zijn aantreden voert Bosman direct wijzigingen door: zo wordt de slogan 'Come Together' afgeschaft, krijgt de zender vanaf 2015 ook programma's in de nacht en worden Eline LaCroix en Stefan Stasse de nieuwe stationvoices van Radio 2.

2014 is ook het jaar waarin Radio 2 de nodige kritiek krijgt. De zender zou moeten hervormen, wil het bestaansrecht houden, is de kritiek. Bert Huisjes zegt zelfs dat Radio 2 wel weg kan.

3FM
In januari wordt bekend dat 3FM voor het eerst sinds 1996 weer marktleider is in de maanden november en december 2013. Terwijl Radio 2 veel kritiek krijgt, worden over 3FM juist positieve woorden gesproken. Zo zegt de Raad voor Cultuur dat 3FM een voorbeeld is van hoe de publieke omroep in de toekomst georganiseerd moet worden.

Giel Beelen verbreekt in mei 2014 het wereldrecord radiomaken. Beelen zet het nieuwe record op 198 uur en 10 seconden.

Wijzigingen in de programmering:
– Klaas van Kruistum gaat weg bij 3FM. Kruistum wil zich meer op televisie richten.
– Bart Arens stopt na elf jaar radiomaken bij 3FM. Arens maakt de overstap naar Radio 2, waar hij vanaf januari 2015 dagelijks 'Aan de Slag' gaat presenteren.
– Eric Corton stopt eind 2014 met zijn programma 'That's Live'. Na 13 jaar vindt de presentator het tijd voor nieuw bloed. Corton blijft wel actief als stationvoice van 3FM.
– Claudia de Breij stopt na 12 jaar radiomaken bij 3FM. De Breij vindt zichzelf te oud voor de zender.

Nieuweling Frank van der Lende wordt het radiotalent van 2015 genoemd, Claudia de Breij wint voor de zesde keer de Zilveren Radioster Vrouw. NOS op 3-nieuwslezer Bart Jan Cune wordt de voice-overstem van NPO3.

Radio 4
In de programmering van Radio 4 verandert er in 2014 niet veel. Wel stopt Adries Knevel bij de zender. Volgens Knevel moet hij weg van de zendercoördinator.

Radio 5
Kees Toering stopt in augustus als zendermanager van Radio 5 Nostalgia. Jurre Bosman volgt hem tijdelijk op; later wordt bekend dat Bosman definitief aanblijft als zendermanager van de Nostalgia-zender.

In 2014 wordt ook bekend dat per 1 september 2015 de AM-frequentie van Radio 5 wordt afgeschakeld. Met de afschakeling wordt 1,2 miljoen euro bespaard.

Radio 6
Per 1 januari 2014 verandert er veel in de programmering van Radio 6. Het station krijgt overdag nieuwe presentatoren, waaronder Pieter Kok en Angelique Houtveen.

De Soul & Jazz-zender zendt in 2014 uit vanaf een recordaantal festivals. De zender verslaat in 2014 vijf festivals die te maken hebben met Soul & Jazz.  

COMMERCIËLE RADIO
Radio Veronica
Rob van Someren wordt in mei 2014 getroffen door een hartinfarct. Terwijl hij met ziekteverlof is, krijgt hij te horen dat zijn programma 'Somertijd' stopt en dat hij ontslagen wordt. Jeroen van Inkel gaat vanaf september 2014 de nieuwe middagshow op Radio Veronica presenteren. Ook DJ Sven, de sidekick van Van Someren, wordt even later ontslagen. Met de komst van Jeroen van Inkel per september introduceert Radio Veronica de slogan 'Niet stil te krijgen'.

Rob van Someren stapt op zijn beurt naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. Volgens Radio Veronica is Van Someren te vrouwonvriendelijk voor de zender. Van Someren wordt uiteindelijk afgekocht, maar keert niet meer terug bij de zender. De luistercijfers van Veronica blijven in 2014 verder dalen.

Diverse bronnen melden in september en oktober onafhankelijk van elkaar dat de ochtendshow van Rick van Velthuysen stopt per 1 november 2014. De ochtendshow lijkt gered door het vertrek van Niels Hoogland: op 31 oktober wordt Erik de Zwart namelijk de nieuwe zendermanager van Radio Veronica. De Zwart voert direct wijzigingen door: zo vervangt hij na twee maanden de slogan 'Niet stil te krijgen' weer en schrapt hij de nachtprogramma's. Het contract van Lindo Duvall wordt niet verlengd. Duvall verlaat de zender eind 2014.

De ochtendshow 'Rick in de Morgen' van Rick van Velthuysen wint dit jaar 'De Gouden RadioRing'. Rob van Someren, ondertussen dan al niet meer actief bij Radio Veronica, wint in 2014 de Zilveren Radioster Man.

Op maandag 2 februari 2015 krijgt Radio Veronica een nieuwe programmering. Het station wordt volgens Erik de Zwart vrouwelijker.

Q-music
De luistercijfers van Q-music stijgen in 2014. Zo hard zelfs, dat de zender een marktaandeel bereikt dat nooit eerder door de zender is bereikt.

Wouter van der Goes maakt de overstap naar Radio 2: bij de publieke zender gaat Van der Goes iedere werkdag de middagshow presenteren. Ook Jeroen van Inkel vertrekt bij Q-music; de dj gaat bij Radio Veronica op het oude tijdslot van Somertijd radiomaken. Niek van der Bruggen wordt vervolgens de nieuwe presentator van de middagshow.

Naast diverse wijzigingen in de weekendprogrammering, presenteren Joep Roelofsen & Eva Koreman vanaf augustus het nieuwe latenightprogramma 'Joep & Eva'. Lieke Veld, voormalig nacht-dj bij 3FM, begint in september bij Q-music. Ze gaat programma's maken in het weekend.

Radio 538
Radio 538 blijft, een paar maanden daargelaten, in 2014 marktleider. In mei lanceert de zender een nieuwe vormgeving. De slogan 'Are You In' wordt vervangen door 'The Beat Of The Moment'.

Diverse Slam!FM-dj's, waaronder Menno de Boer, Ivo van Breukelen en Daniel Lippens, maken in 2014 de overstap naar Radio 538. Robin Leféber doet het tegenovergestelde: Leféber gaat vanaf juni 2014 de middagshow presenteren op Slam!FM.

Tim Klijn stopt na jaren trouwe dienst bij Radio 538: Klijn gaat naar Radio 10 om daar de nieuwe ochtendshow te presenteren vanaf januari 2015.

Slam!FM
Dimitris Kops maakt begin dit jaar de overstap van Q-music naar Slam!FM. Kops gaat bij Slam de middagshow in het weekend presenteren. Martijn La Grouw maakt de overstap naar 100% NL. Robin Leféber wordt in juni 2014 de nieuwe presentator van de middagshow op Slam!FM. Slam!FM wijzigt in juni 2014 de complete danceprogrammering. Eric van Kleef moet na 10 jaar het veld ruimen bij de jongerenzender.

Igmar Felicia, de presentator van de avondshow op Slam!FM, wint de Marconi Award 2014 voor Aanstormend Talent.

Radio 10
De luistercijfers van Radio 10 groeien in 2014. De zender krijgt een nieuwe vormgeving. Naast wat veranderingen in de programmering, wordt eind 2014 bekend dat Tim Klijn vanaf 2015 de ochtendshow gaat presenteren op de zender.

Radio 10 contracteert Rob van Someren: vanaf 2015 maakt Van Someren samen met DJ Sven de nieuwe middagshow op Radio 10. 'Somertijd' is te horen op hetzelfde tijdslot als bij Radio Veronica: 16:00 – 19:00 uur.

100% NL
Bij 100% NL zijn er in 2014 weinig grote wijzigingen. Martijn La Grouw maakt de overstap van Slam!FM naar 100% NL. De luistercijfers blijven redelijk constant.

Sublime FM
Ook bij Sublime FM verandert er weinig in 2014. Wel wordt Dennis Hoebee vanaf 1 oktober programmadirecteur bij het station.

BNR
Het programma 'Mediazaken' stopt in augustus bij BNR. De reden: er is geen sponsor meer voor het programma. Na een paar maanden komt het programma toch weer terug met Harm Edens als nieuwe presentator.

Vorig artikelRadio 2, 3FM, Q-music en 538 op tv op oudejaarsavond
Volgend artikel2014 bekeken door Tim Klijn