Home Landelijke radio Jaap van Zweden krijgt Radio 4 Prijs

Jaap van Zweden krijgt Radio 4 Prijs


Jaap van Zweden krijgt op zondag 28 november in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam de Radio 4 Prijs. Het klassieke publieke radiostation eert de musicus en dirigent Van Zweden voor zijn bijzondere rol in het Nederlandse muziekleven. Als winnaar van de Radio 4 Prijs mag Jaap van Zweden de inhoud van het concert dat speciaal voor de uitreiking wordt georganiseerd, bepalen. Daarnaast ontvangt hij een sculptuur en is aan de prijs een geldbedrag van 5000 euro verbonden, dat hij mag schenken aan een goed doel naar zijn keuze.

Over de keuze voor Jaap van Zweden is de jury helder: "Jaap van Zweden heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste muzikale representanten van het Nederlandse muziekleven. Hij zet zich in voor een buitengewoon breed repertoire inclusief nieuw gecomponeerde Nederlandse muziek. Als van oorsprong  instrumentalist verraste hij velen met zijn gevoel voor opera en koorwerken."

"Jaap van Zweden is niet alleen een hele goede ambassadeur voor de klassieke muziek, hij is dat ook voor de Nederlandse klassieke muziek”, zegt Marwil Straat, zendermanager van Radio 4. “Hij toont dat met zijn muziek, maar is daarnaast iemand die in heldere woorden en met verve de schoonheid van de muziek kan vatten. Ik ben heel blij dat we Jaap van Zweden met deze prijs en dit concert kunnen eren voor dit belangrijke werk."

In 2009 werd de eerste Radio 4 prijs uitgereikt aan violist Theo Olof.