Home Landelijke radio Iwan Reuvekamp: “Mattie & Wietze vertegenwoordigen nieuwe generatie”

Iwan Reuvekamp: “Mattie & Wietze vertegenwoordigen nieuwe generatie”

Iwan Reuvekamp

Qmusic is 3FM al enige maanden voorbij in de luistercijfers. In de meest recente cijfers heeft Qmusic een marktaandeel van 9,1%, waar 3FM blijft steken op 6,9%. Eén jaar eerder lagen de verhoudingen nog op 8,4% voor Qmusic tegenover 9,0% voor 3FM. Volgens programmadirecteur Iwan Reuvekamp van Qmusic heeft het een niet met het ander te maken. “Het verlies van 3FM betekent niet automatisch winst voor Qmusic”.

Zijn de dalende luistercijfers van 3FM gunstig voor Qmusic?
“Het is niet zo zwart-wit dat de luisteraars die 3FM ‘verloren’ heeft, automatisch naar Qmusic gaan. Ieder radiostation in Nederland heeft een soort levenscyclus, waarbij het een periode heel goed gaat en een periode wat minder. 3FM zit nu in de cyclus waarin de luistercijfers het wat moeilijker hebben. Qmusic heeft die mindere periode vijf jaar geleden ook gehad.”

Maar 3FM hoeft zich als publieke radiozender minder druk te maken over luistercijfers dan Qmusic.
“Klopt. Maar ik denk dat 3FM misschien wel sterker dan ooit uit deze dip komt. 3FM maakt hele mooie radio en heeft een sterk onderscheidende waarde. De zender is nog steeds heel belangrijk voor het ontdekken van nieuwe muziek. Dat is ook hun bestaansrecht.”

Mattie & Wietze behaalden afgelopen luisterperiode een recordmarktaandeel in de ochtend op Qmusic, voorbij Giel Beelen op 3FM. Wat is het geheim van jullie ochtendshow?
“Mattie & Wietze hebben chemie, ze vullen elkaar perfect aan. Ze vertegenwoordigen een nieuwe generatie: jonge mensen onder de 35. Alles wat Mattie & Wietze meemaken, vertellen ze op de radio. Daardoor ontstaat herkenning bij de luisteraars. Mattie & Wietze hebben de gave het belangrijke van het onbelangrijke te onderscheiden.”

Mattie & Wietze zijn talenten uit eigen huis. Blijft eigen talent kweken en opleiden jullie beleid en grote kracht?
“Ja, het beleid van jong, eigen talent willen we doorzetten. Het heeft ons gebracht waar we nu staan. Aan de andere kant gaan wij ons ook niet blindstaren op nieuw talent. Het zou naïef zijn om niet soms buiten de deur te kijken en versterking te onderzoeken en te overwegen van buitenaf.”

Heb je nu iemand op het oog die je naar Qmusic zou willen halen?
“Nee, op dit moment niet. We zijn nu heel erg bezig met Mattie & Wietze verder te laten groeien. Ik zie het team van Qmusic als een voetbalelftal: iedereen heeft zijn of haar eigen positie op het veld, maar de reservebank moet ook gevuld en voldoende getraind zijn.”

Staan er wel andere programmawijzigingen op stapel?
“Nee. De reïntegratie van Niek van der Bruggen is nu vooral belangrijk. Niek heeft een moeilijke tijd gehad en gaat vanaf dit weekend weer sporadisch radio maken. Hoe eerder Niek terug is, hoe leuker voor ons allemaal.”

Je zei een jaar geleden dat je Radio 538 wilt verslaan. Dat punt lijkt steeds dichterbij te komen.
“Hahah, nee ik heb gezegd dat wij de ambitie hebben om nummer één te worden. Radio 538 verslaan is een beetje uit z’n verband gerukt. Maar de weg naar boven is makkelijker en leuker dan nummer 1 blijven. Daarom heb ik ook zo’n respect voor Radio 538. Maar ik heb echt geen idee wanneer Qmusic nummer 1 wordt. We willen iedere dag mooie radio maken, radio die de meeste mensen in Nederland waarderen.”

Wat ga je doen als Qmusic nummer 1 wordt? Stop je op je hoogtepunt?
“Champagneflessen ontkurken en een week heel dronken zijn. Geintje! Onze taak zit er niet op als we nummer één zijn. Juist dán is er een nieuwe focus nodig. Ik blijf dus het liefst zo lang mogelijk bij Q.”