Home Landelijke radio IKON en ZvK sluiten zich aan bij NCRV en KRO

IKON en ZvK sluiten zich aan bij NCRV en KRO


De levensbeschouwelijke omroepen IKON en Zendtijd voor Kerken (ZvK) sluiten zich aan bij de fusie tussen de NCRV en de KRO. Dit heeft de raad van toezicht van de stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd, waar de twee omroepen onder vallen, besloten. De merknamen IKON en ZvK blijven bestaan.

Volgens de omroepen biedt de fusie met NCRV en KRO de beste garantie voor de toekomst. Er is ook nog overwogen om met de EO samen te gaan.

De Boedhistische Omroep gaat zich aansluiten bij de VPRO. Dat proces moet in de tweede helft van volgend jaar worden afgerond. Minister Van Bijsterveldt van Media heeft de levensbeschouwelijke omroepen (21f-omroepen) verplicht te fuseren vanwege bezuinigingen. Ze moet de samenwerkingsverbanden nog wel goedkeuren.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kwam onlangs zelf met een fusieplan in samenspraak met de omroepen, waarin staat dat de KRO samengaat met de NCRV, de TROS met de AVRO en de VARA met BNN. In het voorstel blijven de EO, Omroep MAX en VPRO op zichzelf en de NOS en NTR, die geen leden hebben, blijven ook zelfstandig.