Home Hoe is het met? Hoe is het met Timo Kamst?

Hoe is het met Timo Kamst?

Timo Kamst maakte zijn eerste landelijke programma bij Radio 538. Hij werkte hier al enkele jaren als producer en mocht in 2003 zijn eerste nachtprogramma gaan maken.

Vanaf 1 januari 2004 maakte Kamst onderdeel uit van Yorin FM. Hier maakte hij ’s avonds en ’s nachts programma’s. In 2006 maakt hij de overstap naar Slam!FM en presenteerde in het weekend, de avond en uiteindelijk in de ochtend. Hierna maakte hij de overstap naar 3FM om Iwan Reuvekamp op te volgen als opleidingscoördinator.

Hoe gaat het nu met hem? Voor onze nieuwe rubriek ‘Hoe is het met…’ stelde RadioFreak.nl  hem een aantal vragen.

Wat doe je nu?
Ik ben sinds maart 2009 opleidingscoördinator bij 3FM en Radio 6 Soul en Jazz. Oftewel talentscout en dj-coach.

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
Omdat ik me vol wil storten op mijn functie als opleidingscoördinator. De Radio-dj School is het begeleidingstraject van de publieke omroep dat in het verleden al namen als Giel Beelen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga en Domien Verschuuren opleverde.

Het kost veel tijd om de dj School draaiende te houden. Ik reis scholen af in heel Nederland, geef workshops, ik luister programma’s van 3FM en Radio 6 Soul en Jazz, luister veel demo’s, ik heb veel afspraken met nieuw talent, school mezelf bij op alle vlakken van het radiovak en ik probeer zoveel mogelijk lokale en regionale omroepen te beluisteren. Er is dus simpelweg geen tijd meer voor een programma. Ik heb zelfs nooit over een programma gesproken bij 3FM omdat ik hier ben om nieuw talent te begeleiden, niet om zelf achter de microfoon te gaan staan.

Wat was je leukste radiomoment?
Dat klinkt heel vreemd, maar het moment dat Barend en Wijnand afgelopen november een Marconi Award wonnen. Ik geloof zo onvoorwaardelijk in die twee jongens en zij hebben zoveel talent dat ik dat een veel mooier moment vond dan mijn eigen radio-ervaringen.

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
Die kans is extreem klein. Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een presentatieklus komt die ik leuker vind dan de baan die ik nu heb. Bovendien is er een bloeiende illegale handel in opnames van mijn vroegere radioprogramma’s. Die markt wil ik natuurlijk niet verstoren. 🙂

Naar welke dj en welk station luister je nu graag?
Ik probeer alles te horen wat wordt uitgezonden. Lukt het live niet, dan luister ik het terug in de zogenaamde logger. Maar ik heb wel een paar favorieten. Timur is mijn absolute, onbetwiste nummer 1. Hij is niet alleen vernieuwend, maar weet zo goed spanning te creëren. Ook al heeft hij het vaak over de kleinste zaken ter wereld (“Waarom heeft Kuifje in de nieuwste stripboeken ineens een andere haarkleur gekregen?”) hij zorgt er altijd voor dat je wilt weten ‘hoe het verder gaat’. Dat doet hij ook met items als Mama Appelsap, de Weddenschap en Flirt Je Stijf. Hij laat het allemaal heel makkelijk lijken, maar dat is het niet.

Waar ik ook graag naar luister, zijn de nieuwe talenten in de nacht van 3FM en Radio 6. Dat voelt nooit als werk, omdat het zo leuk is als nieuwe talenten als Vincent Gerhardt, Angelique Houtveen, Jim Vorwald, Herman Hofman, Lieke Veld, Rámon of Bas van Dalen midden in de nacht laten horen wat ze kunnen. Verder kan ik enorm genieten van de sfeer die Roosmarijn ’s avonds neerzet, de muziek van Radio 6 en de chemie tussen Barend en Wijnand.

Heeft de radio nog toekomst?
Absoluut. Ik denk dat de vorm van radio nog wel gaat veranderen. Zo zal de luisteraar wellicht meer fragmenten gaan terugluisteren via een ‘Gemist’-systeem en zal er minder op de traditionele wijze geluisterd worden. En meer via bijvoorbeeld smartphone apps. Maar radio is en blijft een medium dat veel meer te bieden heeft dan alleen muziek; zo ontdek je er nieuwe bands, kan de dj ervoor zorgen dat je op een andere manier naar een bepaalde track gaat luisteren en radio biedt gezelschap, emotie, verrassing en visualisatie. Dat zijn nog steeds allemaal elementen die je iPod of Spotify je niet kunnen bieden.”

Het is natuurlijk geweldig dat er technologisch gezien steeds meer mogelijk is, maar ik zie dat als een aanvulling op de radio en zeker niet als een vervanging. Als de radiostations en dj’s maar onderscheidend vermogen bieden, dan zal radio altijd blijven bestaan. En zo niet, dan kan ik me eindelijk fulltime storten op krachttraining, mijn andere grote passie. 🙂
Foto: Hans Peter van Velthoven