Home Hoe is het met? Hoe is het met Jan Roos?

Hoe is het met Jan Roos?

In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s en nieuwslezers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Jan Roos was jarenlang een van de gezichten van omroep PowNed op zowel radio als tv. Zo presenteerde hij het programma ‘Echte Jannen’ op NPO Radio 1. In 2015 stapte Jan over naar GeenStijl, om weer een jaar later de politiek in te gaan. Met zijn partij VoorNederland behaalde Jan echter geen zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De partij werd nog diezelfde maand opgeheven.

Wat doe je nu?
“Ik ben met verschillende projecten bezig. Een ervan is een boek dat ik aan het schrijven ben dat na de zomer uitkomt. Het is een roman met een terugblik op de hysterische tijd waarin we nu leven.”

Je zei vorige week nooit meer in een NPO-programma te willen verschijnen. Waarom niet?
“Als je niet links bent of meedoet aan het politiek correcte fabeltje dat bij onder andere De Wereld Draait Door dagelijks wordt voorgeschoteld, heb je niets te zoeken bij de NPO. Het is links, linkser en linkst en verder niks. Dat is natuurlijk belachelijk voor een organisatie die zegt pluriform te zijn.

Als Jesse Klaver op bezoek komt, dan worden zijn voeten gekust en mag hij zijn onzin zonder kritiek de wereld inblazen. Als iemand zoals ik kom, dan moet je hem op alle mogelijke manieren neersabelen. Dat heeft iets zieligs. Maar als ik zelfs bij iets lulligs als De Reünie wordt afgezeken, dan ben ik er wel klaar mee. Ik leen me niet meer om als een soort Kop van Jut te dienen voor dit soort programma’s.”

Begin 2016 nam Prem Radhakishun je oude tijdslot op Radio 1 over. “5 jaar keihard gewerkt aan ‘Echt Jannen’, Erik de Vlieger nam het stokje over en nu mag Prem alles slopen. Zo rolt PowNed, alles moet stuk”, twitterde je.
“Eigenlijk ben ik gewoon verdrietig over het mislukken van PowNed. De heren zijn voor het geld gegaan, terwijl ze een missie hadden. Namelijk politiek correct Hilversum bij de ballen grijpen. Er wordt een gigantisch publiek nu niet bediend door hun falen. Ze doen nu helemaal niks meer. Nou ja, een paar filmpjes op internet. Maar daarvoor hoef je niet naar PowNed te gaan, ze moeten juist op tv en radio tegengas geven. En Prem vind ik sowieso zonde van de zendtijd.”

“De heren van PowNed zijn voor het geld gegaan, terwijl ze een missie hadden”

Hoe zie je PowNed anno 2018?
“PowNed is helaas overleden. Dat had echt anders gekund als de heren Weesie en Castricum niet alleen bezig waren geweest met hun zakken te vullen.”

Volgens het jaarverslag van PowNed verdiende Dominique Weesie 212.756 euro en Rutger Castricum 196.575 euro in 2016.

Mis je het maken van een radioprogramma nog wel eens?
“Radio is het mooiste dat er bestaat. Ik mis het daarom zeker, maar geen hond wilde me hebben. Ik ben genomineerd geweest voor talent van het jaar en voor de Gouden Radioring, de hoogste prijs in radioland, voor ‘Echte Jannen’. Maar ik ben nog nooit benaderd om een programma ergens anders te maken. Dat heeft met angst te maken. Nou ja, bij BNR mocht het als ik mijn eigen sponsors zou meenemen. Haha. Ze durven het niet gewoon aan met Jantje Roos.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Ik vond het altijd heerlijk om een politicus als een ui te pellen en dat ‘ie er dan op een gegeven moment gewoon niet meer uitkwam. Heerlijk. Dat deden Jan Dijkgraaf en ik als de beste samen.”

Is er een kans dat we je weer op de landelijke radio gaan horen?
“Zeg nooit nooit. Ik ben in gesprek om een internet radiostation te starten met alleen talkradio. Alleen we zoeken nog een investeerder met ballen.”

Foto: Jan Roos