Home Hoe is het met? Hoe is het met Eric van Kleef?

Hoe is het met Eric van Kleef?

In ‘Hoe is het met?‘ interviewen we dj’s die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Eric van Kleef was sinds de start van SLAM!FM in januari 2005 te horen op de commerciële zender. Hij presenteerde in de loop der jaren meerdere danceprogramma’s, waarvan ‘Clubbin’ de meest bekend was. In juni 2014 nam Van Kleef na 9,5 jaar afscheid van SLAM!FM.

Wat doe je nu?
“Ik maak nog steeds radio. Na de periode op SLAM! (toen nog met FM) is mijn programma ‘CLUBBIN’ sinds 2014 te horen op Radio Decibel. Onlangs ben ik met het programma verhuisd van de vrijdag- naar de zaterdagavond van 21:00 tot 00:00 uur. Op vrijdagavond blijf ik ‘CLUBBIN Classics’ presenteren tussen 21:00 en 22:00 uur. Daarnaast draai ik nog ieder weekend in de clubs en in de zomer op diverse festivals en begeleid en adviseer ik jonge talentvolle DJ’s.”

Waarom ben je niet meer op de landelijke radio te horen?
“Geen idee, aan alles komt een eind. Ik zou het liever willen omdraaien. Na SLAM! kwam het beste en meest logische verhaal van een station dat niet landelijk uitzendt, althans niet via FM. Wat natuurlijk meespeelt is dat ik dance-radio maak, waardoor de spoeling op een landelijk radiostation wel meteen een stuk dunner wordt.”

“Het is geweldig dat een dance radioshow waarin heel basic ’the love for house music’ centraal stond, 10 jaar lang te beluisteren was op de landelijke radio. Het was in een tijd waarin de industrie een enorme vlucht nam en de ene na de andere nieuwe show met veelal grote dj namen gelanceerd werd.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Dat is niet specifiek één moment, maar meer een aantal periodes in mijn radiocarrière. De start in mei 2004 bij ID&T Radio was al memorabel. Dat was echt een rebellenclub in de positieve zin van het woord. Ik heb veel geleerd van dagelijks vier uur radio maken in Studio 54, maar ook van Duncan Stutterheim als ondernemer. Dat was keihard werken en veel reizen, want ik woon vlakbij Arnhem. De periode was een aaneenschakeling van hoogtepunten, al liet het qua keihard resultaat wel wat te wensen over.”

“In de periode SLAM! is dat laatste ruimschoots goed gemaakt en heb ik als selfmade radio maker veel geleerd over het radiovak. Uiteindelijk heb ik ook nog in de mooiste radiostudio van Europa mogen werken, al was de chaos daarvoor in de villa aan de Koninginneweg in Hilversum ook uitermate gezellig. In die periode heb ik wel zo’n beetje alle ‘big boys in the bizz’ mogen interviewen. Het was altijd weer een sport om ze uit hun comfortzone te halen. Wat meestal ook wel lukte, trouwens.”

Is er een kans dat we je weer landelijk gaan horen?
“Zeg nooit nooit, maar het is voor mij geen doel wat ik nastreef, maar mogelijk een gevolg van de passie en know-how waarmee ik het programma na ruim 12,5 jaar nog steeds maak. Ik heb het prima naar mijn zin bij Decibel, al zie ik mezelf in de toekomst ooit nog wel een keer een dance-classics-achtig programma presenteren. Dat zou prima kunnen op een landelijk radiostation, maar ook zomaar hier bij mij om de hoek bij Radio Gelderland.”

Naar welke dj en/of station luister je nu graag?
“Ik ben een zapper en zit veel in de auto, dus gelegenheid genoeg. Ik luister eigenlijk van NPO Radio 1 tot SLAM! en alles wat daartussen zit. Qua stemgebruik en intonatie vind ik Mark Labrand een absolute topper. En het zal in de naam zitten, maar ook collega Barry Brand luistert lekker weg.”

“Als het lukt, pak ik dagelijks ook altijd een stukje Rob van Someren mee op Radio 10. Ik luister er altijd met een big smile naar, misschien wel omdat het haaks staat op de less-is-more-shows die ik maak. Als ik ’s avonds onderweg ben, vind ik mijn vrienden van ‘De Avondploeg’ nog steeds een genot om naar te luisteren.”

Heeft de radio nog toekomst?
“Jazeker, daar ben ik heilig van overtuigd. De vorm en de techniek veranderen in rap tempo, maar dat geeft ook weer nieuwe mogelijkheden. Een radioshow is tegenwoordig ook meteen een kleine online community. Het is juist een uitdaging om daar op een adequate manier op in te spelen zodat het de luisteraar blijft boeien.”