Home Landelijke radio Herman van der Velden neemt afscheid van de NOS

Herman van der Velden neemt afscheid van de NOS

Na dertig jaar als muzieksamensteller van de NOS te hebben gewerkt, neemt Herman van de Velden vandaag afscheid. De vrolijke besnorde man bepaalde de muziek van Radio 1 programma’s als Met het Oog op Morgen, Langs de Lijn, Radio Olympia, maar bovenal: Radio Tour de France. De plaatjes die Van der Velden koos bij de Ronde van Frankrijk, sloten perfect aan bij de vakantiebeleving van generaties luisteraars. Maar hij stond ook aan de wieg van het succes van Marco Borsato en liet Nederland kennismaken met Norah Jones en Buena Vista Social Club.

Van der Velden stopte op 31 maart van dit jaar al met de samenstelling van de muziek bij alle NOS programma’s. Alleen de Tour neemt hij nu nog voor zijn rekening.

Op 17 juli 1976 werd de toenmalige platenplugger gevraagd door Kees Buurman (grondlegger van Met het Oog op Morgen) om als muzieksamensteller bij de omroep te komen werken. “Als plugger zag ik indertijd al het belang in van programma’s als Langs de Lijn en Het Oog. Daar luisteren veel mensen naar, dáár moet ik mijn plaatjes zien te slijten, dacht ik. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over de vraag of ik bij de omroep wilde werken. Sterker nog, ik vind het nog steeds een droombaan.”

Herman zit met vele cd’s om zich heen de uitzending van Radio Tour de France live van muziek te voorzien. Veel cd’s zijn voorzien van gele, zelfklevende notitiebriefjes, waarop Herman door middel van sterretjes (oplopend van 1 tot 5) zijn waardering over een nummer uitspreekt. Het moge duidelijk zijn: het vak van muzieksamensteller is geen hogere wetenschap, maar volledig gebaseerd op onderbuikgevoel.

Over de muziekkeuze op de publieke zenders heeft Van der Velden veel kritiek. “Henk Westbroek, zelf een artiest nota bene, mocht één plaatje per uur zelf uitzoeken op Radio 3, de rest bepaalt de ’muziekpolitie’. Ik zoek muziek bij een paar programma’s, maar bij Radio 2 en 3 bepalen slechts enkele mensen wat er de hele week wordt gedraaid. Waar zijn we dan mee bezig, vraag ik me af. Radio 2, en dan moet ik er eerlijk bij zeggen dat ik al een tijdje niet meer luister, is gewoon eenheidsworst. Ze draaien te veel hetzelfde en te weinig goeie platen; dan krijg je een enorme vervlakking. De commerciële? Daar luister ik helemaal nooit naar. Dat zijn niet mijn mensen en die draaien niet mijn muziek.”

Met de Tour de France heeft Van der Velden eigenlijk niet zo veel. “De ontknoping vind ik altijd spannend, maar verder? Vraag me niet naar de drie beste sprinters, want ik kan ze niet noemen.”

“Of ik straks in een zwart gat val? Ik denk het niet, mijn vrouw en ik gaan graag op vakantie. Wie mijn werk hier overneemt, weet ik niet. Ach, ze zoeken het maar uit ook”, zegt hij met een brede grijns. Spijt heeft Van der Velden er in ieder geval niet van. Vandaag is de laatste etappe in de Tour van dit jaar, en is dus ook de laatste werkdag van Herman van der Velden. [RadioFreak / Telegraaf]