Home Landelijke radio Harmen Boerboom correspondent voor de NOS in Suriname

Harmen Boerboom correspondent voor de NOS in Suriname

Harmen Boerboom, correspondent voor de Wereldomroep in Suriname, gaat daar ook voor de NOS aan de slag. Hij volgt Hennah Draaibaar op, die in maart van dit jaar als correspondent is gestopt. Boerboom viel de afgelopen al een aantal keer voor haar in.

Suriname is voor de 54-jarige Boerboom bekend terrein. In de jaren 60 ging hij er naar school. Na afronding van zijn middelbare school in Nederland studeerde hij vervolgens journalistiek. Eind jaren zeventig startte Boerboom zijn loopbaan bij de VARA-radio. Later volgde onder andere Veronica Radio, BBC-radio, NCRV-radio en uiteindelijk het NOS Radio 1 Journaal, waar hij tot zijn vertrek naar Suriname in 2009 eindredacteur was. Naast zijn radiowerk schreef hij, samen met journalist Joost Oranje, begin jaren negentig het boek 'Slagschaduw over Suriname' over de Decembermoorden van 1982 onder het militaire regime van toenmalig legerleider Desi Bouterse. Dezelfde Bouterse die sinds augustus 2010 president van Suriname is.

"Ik volg de ontwikkelingen als journalist al sinds de jaren 80", zegt Boerman over het land. "Ik heb de donkere tijden meegemaakt tijdens het militaire bewind van Desi Bouterse en tijdens de binnenlandse oorlog. Of je het nu leuk vindt of niet: diezelfde Bouterse is democratisch gekozen. Suriname is in beweging. Bouterse wil de geschiedenis niet ingaan als moordenaar of drugsdealer, maar als de man die het land tot grotere hoogte heeft gebracht. Door de komst van Bouterse als president beginnen nu ook bij de oude politieke partijen de panelen te schuiven."

"Juist op het moment dat de relatie tussen Den Haag en Paramaribo is bekoeld, is het van belang dat er Nederlandse journalisten actief blijven in Suriname. De sterke historische band tussen de beide landen blijft gewoon bestaan, ongeacht het politieke gekissebis en het stoppen van samenwerking op wetenschappelijk, sociaal en cultureel gebied. Het is belangrijk om Nederland juist om die reden te blijven informeren over de gang van zaken in Suriname."