Volgens Hans Schiffers is de Top 2000 ‘de hemel voor dj’s’. Dat zegt hij in gesprek met Patrick Kicken. “Als je mij vraagt wat het aller gaafste is wat je gedaan hebt op de radio, dan is het echt de Top 2000. Mooier bestaat niet. Iedereen luistert, het verbindt en het is een echt publieke omroep-programma. Je zet niet de platen in de etalage die het meest verkocht zijn, maar de platen die het meest in de harten van de mensen zit. Fantastisch.”

Hans was jarenlang een van de vaste presentatoren van de Top 2000. De finale van de eerste edities presenteerde hij zelfs vanuit zijn eigen woonboot. In 2015 was de huidige NPO Radio 5-dj voor het eerst niet te horen als een van de presentatoren. “Dat raakt je wel”, erkent Hans.

Groot instituut

De dj bedankte bij de 2015-editie voor het tijdslot 0:00 tot 2:00 uur. “Ik heb al die jaren zulke mooie tijden gehad in de ochtend, middag en de avond. Ik dacht: dit moet ik gewoon niet doen, dan stap ik over m’n eigen licht heen. Dat voelt niet goed.” Hans benadrukt dat hij zijn rol bij de Top 2000 niet groter wil maken dan hij is. “Who cares about Hans Schiffers, het gaat om de Top 2000. Dat is zo’n groot instituut geworden.”

De dj stapte in januari vorig jaar definitief over van NPO Radio 2 naar Radio 5. “Je voelt: jouw tijd is geweest, het liep af. Ik had ‘Schiffers.FM’ op de middag al zo lang gedaan, op een gegeven moment was dat eindig. Je hebt alle trucs een keer gedaan.”

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2