Home Landelijke radio Gooise omroepen beklagen zich bij minister Plasterk

Gooise omroepen beklagen zich bij minister Plasterk

De Stichting Gooise Lokale Radio (BEL) en de Stichting Lokale Omroep Huizen Phohi hebben mediaminister Plasterk per brief laten weten dat ze zich ernstig zorgen maken over hun voortbestaan. Ze beklagen zich over de financiering vanuit de gemeente. Die mogen zelf bepalen of ze de omroepbijdrage vanuit het Rijk ook daadwerkelijk aan de lokale omroepen geven.

‘Publieke omroepen hebben verplichtingen en beperkingen (bijvoorbeeld inzake het uitzenden van reclame). Om die reden onderkent de overheid dat publieke omroepen financieel ondersteund dienen te worden’, zo staat in de brief. Daarna gaat het verder over de omroepbijdrage.

“De minister kan aan deze onwenselijke situatie een einde maken, maar heeft dit nagelaten”, vinden de Gooise omroepen. Daarom wordt de minister door de beide omroepen rechtstreeks voor de ontbrekende gelden aangesproken. “Het ontbreken van adequate wetgeving ontslaat u niet van uw verplichtingen die rechtstreeks voortvloeien uit het gelijkheidsbeginsel, de overige beginselen van behoorlijk bestuur en uw verplichtingen in verband met het waarborgen van persvrijheid/onafhankelijke omroep.”

Het totaal door de minister te betalen bedrag wordt berekend op 13.874,00 euro. In januari 2008 zullen de beide omroepen de minister informeren over de bedragen die ze voor 2008 wensen te ontvangen. De brief eindigt met de opmerking dat beide omroepen de betalingen gaarne tegemoet zien.

Tegelijk loopt er een beroepzaak tegen de gemeente Blaricum in verband met het afwijzen van de subsidie door deze gemeente.
De minister heeft tot op heden nog niet gereageerd.

Vorig artikelRadio heeft minste te lijden van internetconsumptie
Volgend artikelGesprekken over podcasts bij NPO muurvast