Home Landelijke radio Plasterk onderzoekt financiering regionale omroepen

Plasterk onderzoekt financiering regionale omroepen


Minister Plasterk wil onderzoeken of de subsidie voor regionale omroepen eerlijk genoeg over de provincies wordt verdeeld. De minister wil weten of de omroepen in kleine provincies niet te weinig geld krijgen, zo zei hij gisteren in de Tweede Kamer.

Hij voert de studie echter pas uit als de regionale omroepen en de provincies het zelf willen. “Een andere verdeling van geld kan betekenen dat grote provincies minder krijgen”, zei Plasterk.

CDA-Kamerlid Joop Atsma heeft een nota ‘Stemmen uit de Regio’ geschreven, dat hij gisteren tijdens het Kamerdebat verdedigde. Het stuk beschrijft de huidige en toekomstige positie van de regionale omroepen. Atsma stelt voor om vijftien miljoen euro extra uit te trekken voor de omroep, maar hiervoor lijkt vooralsnog geen Kamermeerderheid.

Jaarlijks krijgen de provincies gezamenlijk 132 miljoen euro voor financiering van regionale omroepen. Onlangs stelde Plasterk een paar miljoen extra beschikbaar. 

De minister deelt de zorgen van de Kamer dat omroepen in Zeeland en Flevoland te weinig krijgen om kwalitatief goede programma’s te maken, maar wil niet opnieuw extra geld beschikbaar stellen. “De provincies trekken niet veel meer uit dan waar de Mediawet ze toe verplicht. Als inwoners meer geld willen voor hun regionale omroep, moeten ze op een partij stemmen die dat voorstaat.”

Vorig artikelVideo: Sander de Heer, Cobus Bosscha en Ron Stoeltie over Top 2000
Volgend artikelDJ Jean viert 100e uitzending op Slam!FM met oeuvre award