Home Landelijke radio Kamer vreest ‘ledenjacht’ van omroepen

Kamer vreest ‘ledenjacht’ van omroepen

De Tweede Kamer is niet enthousiast over de plannen van minister Ronald Plasterk (Media) rond de publieke omroep. Ze is bang dat het plan een jacht naar nieuwe omroepleden tot gevolg kan hebben.

Momenteel functioneren zendgemachtigden binnen het omroepbestel op basis van een A, B- of aspirant-status. Als een omroep een bepaalde ledengrens doorbreekt krijgt hij wezenlijk veel meer of minder geld en zendtijd. Plasterk wil daar een eind aan maken door een glijdende schaal te introduceren. Het precieze ledental wordt daarin direct gekoppeld aan budget en uitzenduren.

Kamerleden huiveren bij de gedachte dat omroepen in dit model zeer actief zullen proberen nieuwe leden te werven. Om die jacht deels tegen te gaan heeft Plasterk een bovengrens geïntroduceerd, die wat hem betreft nog in aantal kan wijzigen. Als omroepen boven zo’n grens komen, dan hoeven ze niet meer leden te scoren om daarmee ook meer zendtijd en geld binnen te halen. VVD’er Johan Remkes stelde voor de ondergrens te verlagen van 150.000 naar 50.000 leden. Plasterk vindt dat geen goed idee.

Kamerleden vroegen, soms per motie, aan Plasterk om een alternatief te verzinnen voor de glijdende schaal. Daar gaat de minister naar kijken. Hij zegde verder nog toe dat hij binnenkort met een zogenoemde persbrief komt, waarin hij schetst hoe de (financiële) situatie bij kranten en tijdschriften in elkaar steekt en of zij extra overheidssteun kunnen gebruiken. [Trouw]

Vorig artikelBert van Lent terug bij 100%NL met nachtprogramma
Volgend artikelOok strijd vanuit Rotterdam voor Veronica-boot