Home Landelijke radio Gijs Staverman: “Kritiek op Radio 2 houdt me scherp”

Gijs Staverman: “Kritiek op Radio 2 houdt me scherp”

Gijs Staverman vindt dat de kritiek op NPO Radio 2 hem scherp houdt. Bij de publieke zender veranderde het afgelopen jaar veel: Gerard Ekdom begon in oktober met zijn ochtendshow, Rob Stenders kwam naar de middag en Jan-Willem Roodbeen schoof door naar de avond. “Bij vernieuwing krijg je altijd kritiek. Dat geeft ook helemaal niet, het houdt ons als programmamakers ook scherp”, aldus Staverman tegen RadioFreak.nl.

Je vond Radio 2 jaren geleden nog een ingedutte zender. Hoe is dat nu veranderd?
“Ik vind dat we als zender op de juiste weg zijn. Radio 2 is vernieuwd en met zijn tijd meegegroeid. We willen een voor de luisteraar relevante zender zijn, een zender voor NU. Vernieuwing is overigens niet alleen andere dj’s aantrekken: ook muziek, spelletjes, gasten, jingles en dergelijke dragen daaraan bij. De gemiddelde luisteraar van Radio 2 staat vandaag de dag heel anders in het leven dan tien of twintig jaar geleden.”

Naast de programmering is ook het muziekformat van Radio 2 veranderd. Passen artiesten als Disclosure en Sam Smith wel bij de doelgroep van Radio 2?
“Muziek is niet leeftijdgebonden. Ikzelf luister naar muziek uit de afgelopen decennia. We denken niet in leeftijd van de artiest, maar in kwaliteit. Of het nu Sam Smith, Sam Cooke of The Smiths is. Het gaat om de ‘blijfkracht’ van de muziek. Muziek die de luisteraar raakt. Of het nu een hit van nu is, of van 30 jaar geleden. Vandaar ook een themaweek als ‘Ken je Klassiekers’.”

Je stapte in 2014 over van Qmusic naar Radio 2. Heb je nooit spijt gehad van die overstap?
“Nee, ik wilde destijds mijn vleugels uitslaan en KRO-NCRV bood me die kans. Ik heb, samen met mijn topredactie, in ‘Gijs 2.0’ een goede ontwikkeling meegemaakt en het gemaakt tot een lekker programma tijdens de lunch. Dat neemt niet weg dat ik bij Qmusic met ontzettend veel plezier gewerkt heb. Ik ben trots op mijn oude club. Het is mooi dat er zoveel radiotalent is in ons land en dat deze talenten een kans krijgen op de radio, bij zowel de publieke als de commerciëlen.”

Op je 50e verjaardag noemde je je programma ‘een van de mooiste dingen die je de afgelopen jaren is overkomen’. Waarom?
“‘Gijs 2.0’ op een mooi moment in mijn leven gekomen. We krijgen elke dag goede, actuele gasten live in de uitzending. Daar geniet ik elke dag weer enorm van.”

Je bent nu 50. Wat zijn je verdere toekomstplannen?
“Zolang ik kan blijven doen wat ik doe en ik elke dag leuke, inspirerende, prettige gesprekken kan houden met mijn gasten, zit ik helemaal op mijn plek bij Radio 2. Ik vind het belangrijk om de luisteraar een prettig, vrolijk gevoel mee te geven. Voor mij is het glas altijd halfvol.”

Foto: Jasper Zwartjes | Radio 2