Home Landelijke radio Giel Beelen: “Moederkoek smaakt naar gehakt”

Giel Beelen: “Moederkoek smaakt naar gehakt”

Giel Beelen heeft vanochtend moederkoek gegeten. En dat smaakt naar gehakt, zo concludeerde hij. Wel moest hij na het ‘moederkoekhappen’ toegeven dat de hamburger een “vreemd smaakje” had. “Maar misschien hoort er wel een glaasje moedermelk bij”.

Chef-kok Pierre Wind maakte de placenta voor Beelen klaar in de uitzending. Giel had de moederkoek gekregen van een vriendin die dit weekeinde is bevallen. Wind maakte van het weefsel eerst een loempia, die Beelen erg lekker vond. “Het ziet er uit als gehakt en smaakt ook zo. Niets mis mee.”

Als tweede gerecht wilde Wind een omelet bereiden, maar uiteindelijk besloot hij er een hamburger van te maken. Daarmee kon Beelen de placenta in zijn meest pure vorm proeven, meende de kok. Hij voegde alleen een beetje zout en knoflook aan de moederkoek toe. Beelen vond ook dit gerecht best smakelijk. “Hoewel je er nooit aan moet denken wat het ooit geweest is.” De smaak deed hem aan tartaar denken.

Placenta is weefsel dat in de baarmoeder via de navelstreng de verbinding vormt tussen de moeder en haar ongeboren kind. In sommige culturen is het normaal om placenta te eten. Het zou de moeder na de geboorte aansterken. Placenta zou rijk zijn aan mineralen en vitaminen. [Trouw]