Home Landelijke radio Gemeente Leiden wil geen lokale omroep meer

Gemeente Leiden wil geen lokale omroep meer


De gemeente Leiden wil geen lokale omroep meer. In 2010 werd de subsidie voor de lokale omroep wegbezuinigd. "Dat gaan we niet herstellen. Dat betekent dat we geen geld hebben in de begroting voor lokale omroep, en dat we dus ook geen omroep gaan aanwijzen", zegt Wethouder Pieter van Woensel tegen Sleutelstad FM. De licentie is nu in handen van Omroep Holland Centraal, die onder de naam Unity FM uitzendt en loopt in oktober af. Ook het commerciële Sleutelstad FM heeft samen met de Stichting Lokale Omroep Regio Leiden (Lorelei) een aanvraag ingediend.

Het is een opmerkelijke stap omdat iedere Nederlandse gemeente 1,30 per huishouden ontvangt van het Rijk voor de lokale omroep. Na zorgen uit de politiek en van de Organisatie van Lokale Omroepen (OLON) kondigde het Commissariaat voor de Media vorig jaar al aan in 2012 onderzoek te gaan doen naar de bekostingsplicht van gemeenten voor de lokale omroep. Veel gemeenten gebruiken het geld van het Rijk voor wat anders.

In Leiden is een deel van de politieke partijen het niet eens met het College van Burgemeesters en Wethouders. Zo laat media-woordvoerder Aad van der Luit van de grootste partij in Leiden (D66, 10 van de 39 zetels) weten aan Sleutelstad FM dat Leiden een lokale omroep moet houden. Ook enkele andere partijen delen dat standpunt.