Home Landelijke radio Fusie-omroepen zetten fusieplan in de koelkast en wachten verkiezingen af

Fusie-omroepen zetten fusieplan in de koelkast en wachten verkiezingen af


De omroepen die gaan fuseren wachten de verkiezingen af. Dit meldt NRC Handelsblad. De omroepen willen eerst afwachten of en wanneer de Tweede Kamer stemt over het fusieplan. Ze wachten vooral op de aanpassingen aan de Mediawet. De beoogde fusiedatum van 1 januari 2013 wordt verschoven naar op zijn vroegst september 2013.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) reageert in krant: "Voordat de omroepen onomkeerbare stappen nemen, moet de politiek die eerst fysiek mogelijk maken. Volgens de huidige Mediawet kan het niet." Directeur van de AVRO, Willemijn Maas, zegt dat er wel gewerkt wordt aan de plannen. "Maar beslissingen over het ontslagen en de juridische stappen worden uitgesteld."

Met de komende bezuinigingen koost de NPO voor het '3-3-2 model'. Hierin fuseren zes omroepen tot drie grote omroepen (AVRO/TROS, KRO/NCRV, VARA/BNN). EO, Omroep MAX en VPRO blijven op zichzelf en NOS en NTR vervullen zelfstandig hun wettelijke taak. De wijziging van de Mediawet ligt momenteel bij de Raad van State, de Tweede Kamer moet er na het zomerreces over stemmen. Nu het kabinet gevallen is, gebeurt dit waarschijnlijk pas na de verkiezingen.