Home Landelijke radio FunX vraagt Tweede Kamer om landelijke FM-frequentie

FunX vraagt Tweede Kamer om landelijke FM-frequentie

FunX heeft de Tweede Kamer per brief gevraagd om een landelijke FM-frequentie. Volgens de zenderleiding is de urbancultuur nu zo doorgedrongen in de rest van het land dat het  radiostation een zender met landelijke FM-dekking verdient. De brief is ondertekend door algemeen directeur Willem Stegeman en programmadirecteur Mezen Dannawi. Nu heeft FunX alleen maar een etherfrequentie in de vier grote steden en Eindhoven.

Een landelijk pakket is op dit moment niet beschikbaar. Stegeman en Dannawi zijn daarvan op de hoogte, maar willen dat de politiek keuzes maakt waardoor die ruimte wel ontstaat. "FunX op een landelijk ethernet was voor de politiek en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) tot dusver een brug te ver. Ik kan en wil niet langer aan mijn publiek en medewerkers uitleggen waarom wij geen volwaardige positie in het publieke bestel mogen innemen", aldus Dannawi.

Onlangs pleitte de publieke urbanzender In het jaarverslag over 2007 al voor een landelijk FM-pakket. "Buiten de Randstad is er geen mogelijkheid om ‘on air’ te gaan", staat te lezen. "Oplossingen als de inzet van grootstedelijke restfrequenties of het zendernetwerk van Radio 4, dat voornamelijk via de kabel beluisterd wordt, strandden op politieke onwil."

In oktober 2005 kwam voor het eerst naar buiten dat ook de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) erover nadacht om Radio 4 in de ether te vervangen door FunX. "Als blijkt dat we jongeren beter gaan bereiken met FunX op de frequenties van het huidige Radio 4, dan zullen we het besluit wel degelijk moeten nemen," verklaarde Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur. Hij zei ook dat het nog maar vijf jaar zou duren voordat Radio 4 uit de ether was.

Zowel vanuit Radio 4 als de politiek kwamen negatieve reacties.

FunX is een wettelijke neventaak van de publieke lokale omroepen van de vier grote steden. Zij hebben voor de ontwikkeling van de zender de stichting G4 Radio opgericht. De bedrijfsvoering is ondergebracht in een aparte werkmaatschappij, FunX BV. De landelijke kabel-editie valt onder de verantwoordelijkheid van de NPO, die ook voor de financiering zorg draagt. 

De stadsedities van FunX worden gesubsidieerd door de vier grote steden en het Ministerie van OCW. Daarnaast heeft FunX ook inkomsten uit reclameverkoop via de eigen sales in de regio en landelijk via de STER.

Vorig artikelRadio 2 gestopt met Paradeplaat
Volgend artikelRadio 538 verliest luisteraars aan FunX in grote steden