Home Landelijke radio Frits Spits nieuwe juryvoorzitter Philip Bloemendalprijs

Frits Spits nieuwe juryvoorzitter Philip Bloemendalprijs


Frits Spits is de nieuwe nieuwe juryvoorzitter van de Philip Bloemendalprijs, de tweejaarlijkse stimuleringsprijs voor jong presentatietalent, die tegenwoordig wordt uitgereikt in samenwerking met Beeld en Geluid. "Er is overal talent. Iedereen mag zich melden", zegt hij in Spreekbuis.

De in 1999 overleden Philip Bloemendal sprak talloze Polygoon filmpjes in waarbij hij zijn zo typerende, goed gearticuleerde commentaar in volzinnen insprak. Daarnaast riep hij jarenlang de haltes om in het Amsterdamse openbaar vervoer. Al is zijn stem alweer jaren geleden vervangen door die van Mark Klardie. "Het is belangrijk erfgoed", vindt Spits. "Het taalgebruik, het stemgebruik; zo zorgvuldig als hij zijn accenten legde… De humor. De liefde voor de Nederlandse taal. Philip Bloemendal is nog steeds een voorbeeld."

Frits Spits neemt dan ook graag het voorzitterschap van de Philip Bloemendalprijs over van NRC-journalist Henk van Gelder. Op zoek naar een opvolger van tv- en radiopresentator Ajouad El-Miloudi die de prijs in 2010 won. Omdat hij weet dat er tot op de dag van vandaag presentatoren zijn die net als Bloemendal én El-Miloudi een verhaal zo kunnen vertellen dat "de woorden beklijven – dat het blijft boeien."

Het maakt de nieuwe juryvoorzitter eigenlijk niet zoveel uit wáár dat talent werkt. "Ik richt me vooral op radio omdat ik daar het meeste van weet. Collega-juryleden richten zich op televisie en op wat er online gebeurt. We zullen actief zoeken. Maar ik vraag ook aan jong talent om zich te melden. En ik doe een oproep via Spreek’buis aan iedereen die jong talent kent, om zich te melden. Uiteindelijk wéét ik dat er voldoende mensen zijn die net als Bloemendal een zorgvuldige behandeling van taal belangrijk vinden. De prijs moet mensen dan verder inspireren."

De Philip Bloemendalprijs 2012 wordt op 3 december uitgereikt. De inschrijving van kandidaten begint 1 september.
Foto: Wim Kluvers