Home Landelijke radio Florent Luyckx: “Serious Request heeft nog steeds een groot draagvlak”

Florent Luyckx: “Serious Request heeft nog steeds een groot draagvlak”

Volgens Florent Luyckx, voormalig zendermanager van 3FM, is er nog steeds een groot draagvlak voor Serious Request. “Mensen die zeggen dat Serious Request zijn beste tijd gehad heeft, gaan ongelooflijk kort door de bocht”, zegt Luyckx in het AD. “De actie begon ooit met de steun van bedrijven en inmiddels is het een pure publieksactie. Als je dan nog 7,5 miljoen euro ophaalt, is dat juist het bewijs van een groot draagvlak.”

Luyckx, in 2004 één van de bedenkers van 3FM Serious Request, reageert daarmee op de opbrengst van vorig jaar, die met 7,5 miljoen euro zo’n 5 miljoen euro minder was dan in 2014. Volgens Luyckx is de vluchtelingencrisis van afgelopen jaar een belangrijke oorzaak. “De actie van Serious Request 2015, voor jongeren in voornamelijk Syrië, viel midden in de discussie over de vluchtelingen. Het maatschappelijke klimaat was in 2015 heel anders dan in de jaren ervoor.”

Luyckx was van november 2002 tot en met juni 2009 zenderbaas van 3FM. In zijn periode als zendermanager vertrokken grote namen als Ruud de Wild en Rob Stenders bij de zender, waardoor veel luisteraars vertrokken. Hij vergelijkt de situatie van 2004 met die van nu. Belangrijke namen als Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga vertrokken afgelopen jaar bij 3FM, waarna de luistercijfers daalden.

“Je hebt een dagelijkse afspraak met de luisteraars en die verbreek je als een dj vertrekt. Luisteraars gaan zich dan opnieuw oriënteren. De luistertijd die je inlevert, pak je op termijn terug, mits het goed gaat. Normaal gesproken duurt dat 1 tot 2 jaar”, aldus Luyckx in het AD.

Foto: William Rutten