Home Landelijke radio Florent Luyckx: “Hiphop verdeelt de luisteraars”

Florent Luyckx: “Hiphop verdeelt de luisteraars”

Volgens voormaltig 3FM-zendercoördinator Florent Luyckx is het logisch dat 3FM niet veel Hiphop draait. Hiermee reageert hij in 'Nieuwe Revu' op de kritiek,van onderandere rapper Fresku, dat 3FM te weinig Hiphop en rap draait.

Luyckx erkent wel dat er te weinig hiphop wordt gedraaid. "Dat komt niet door gebrek aan liefde voor het genre, maar is het resultaat van de natuurwetten en de beperkingen van 3FM als merk. Hiphop verdeelt de luisteraars en dus is het logisch dat het muziekbeleid meer gericht is op genres die luisteraars verbinden. Hiphop is echter zó'n relevant genre met een grote impact op de jongerencultuur in Nederland dat de NPO daarvoor zelfs meerdere platforms heeft gecreëerd, namelijk FunX en 101Barz. Die platforms hebben minder power dan 3FM, maar zitten wel middenin de doelgroep. Dat ontslaat 3FM overigens niet van de publieke plicht om de tolerantiegrenzen bij haar luisteraars met het nodige lef op te rekken."

Over de kritiek op de muziek van 3FM zegt Luyckx: "Natuurlijk kan het allemaal nóg progressiever, maar veel luisteraars willen dat niet. Als je alleen gaat draaien wat anderen nalaten dan zal je vijf, zes keer kleiner worden. Moet je dan met belastinggeld alleen muziekfreaks bereiken?"

Het huidige verlies in marktaandeel van 3FM door het vertrek van verschillende dj's kan volgens Luyckx best opgevangen worden door jong talent. Alleen heeft dit tijd nodig. "Je bent snel een jaar verder en luistercijfers horen in die periode geen grote rol te spelen. Vertrouwen van de programmaleiding in het talent is daarvoor een absolute voorwaarde."
Foto: William Rutten