De nieuwe koers van NPO 3FM, gericht op de alternatievere muziek, is al merkbaar in de muziekindustrie. Dat zegt Ferry Roseboom, chef en oprichter van platenlabel Excelsior, in NRC. “Er waait een ander windje, dat merk je.”

Sharid Alles begon deze zomer als nieuwe zendermanager van 3FM. Ze heeft de koers van het station gewijzigd richting de meer alternatievere muziek. In de luistercijfers vertaalt die koers zich nog niet, maar platenlabel Excelsior merkt al wel veranderingen.

Roseboom: “Er is een andere weg ingeslagen die volgens mij niet zozeer leidt naar naar de clubs en andere plekken waar bands optreden, want volgens mij is het luisterpatroon van het publiek daarvoor te veel veranderd. Maar het beleid is aangescherpt, en ik ben wel benieuwd wat dat betekent.”

Springplank

3FM gold altijd als een belangrijke springplank voor veel opkomende bands. Nog voordat Kensington en Chef’Special bekend waren bij het grote publiek, draaide 3FM al hun muziek. Nu het bereik van de zender sterk is gedaald, is het moeilijker die rol van aanjager te vervullen, erkent ook Sharid Alles in NRC. “Een sterker 3FM is absoluut nodig om beginnende bands door te laten breken. Maar dit is nog steeds één van de weinige zenders die nieuwe muziek draait van nieuwe acts.”

Ze vervolgt: “Onze slogan is nog steeds ‘Music Starts Here’, wat betekent dat het draaien van nieuwe muziek van gitaarbandjes, maar zeker ook in andere genres, onze absolute focus heeft. Natuurlijk is er een hoger luistertijdaandeel nodig om dit nog succesvoller te maken, maar we zetten alles op alles om dit te bereiken.”

Toekomst zonder 3FM

Is er, met name voor opkomende bands, nu een toekomst denkbaar zonder 3FM? Ja, zegt Alfred van Luttikhuizen, gitarist van rockband Tusky. “Vroeger had je alle traditionele media nog nodig om als band stappen te maken, nu moet je op goeie playlists belanden en heel veel live spelen. Ik denk dat de impact van het verdwijnen van 3FM voor het livecircuit wel mee zal vallen. Misschien gaat KINK wel heel erg aanslaan.”

Het hele artikel ‘Kan radiozender 3FM zijn voortrekkersrol nog vervullen?’ is via deze link te lezen

Foto: NPO 3FM