Home Landelijke radio Elsbeth Gruteke weg bij Radio 1: “Ik stond op hit-list zendercoördinator”

Elsbeth Gruteke weg bij Radio 1: “Ik stond op hit-list zendercoördinator”

Presentatrice Elsbeth Gruteke zal volgend jaar niet meer te horen zijn op Radio 1. Momenteel is ze, samen met Thijs van den Brink, op werkdagen te horen met het programma 'Dit Is De Dag'. Vanaf 1 januari gaat de EO naar de avond van Radio 1, waar de omroep een nieuw programma gaat maken van 18:00 tot 19:00 uur, maar Gruteke zal dit niet presenteren.

Volgens de presentatrice moet ze stoppen omdat zendermanager Laurens Borst van haar af wil en hij druk zou hebben uitgeoefend op de EO. Gruteke denkt dat Borst haar weg wil hebben omdat ze in het verleden te kritisch zou zijn geweest op de zendermananger en zijn plannen.

"Zo’n 6 jaar geleden, toen de Radio1 zendercoordinator aantrad, is hij een keer op onze redactie geweest. Ik heb me toen kritisch uitgelaten over zijn plannen om Radio 1 populairder te maken. Ik denk dat ik sindsdien op de 'hit-list' van Laurens Borst heb gestaan, als vertegenwoordiger van de “oude journalistiek”. Ik heb hem sindsdien nog wel eens gesproken, en er leek niet veel aan de hand. Nu heeft hij toegeslagen", laat Gruteke via Twitter weten.

"In het nieuwe schema krijgt de EO het goed beluisterde uur van 18:00 tot 19:00 in de avond. Laurens Borst heeft de EO onlangs gezegd dat hij mij dan niet wil horen. De afgelopen maand is de leiding van de EO zo zwaar onder druk gezet, dat ze hebben toegegeven. Het is een hard gelag; het einde van meer dan 10 jaar nieuws en actualiteiten presenteren."

Het is niet de eerste keer dat mensen zich negatief uitlaten over het zendermanagement omtrent de nieuwe programmering van Radio 1. Eerder wilde de NPO af van het Radio 1 Journaal in de middag, tot onvrede van de NOS. Ook is MAX-directeur Jan Slagter niet blij met hoe de nieuwe Radio 1-programmering tot stand is gekomen. De VPRO en VARA adviseerde ook negatief over het nieuwe programmaschema.