Home Landelijke radio Laurens Borst: verhaal Elsbeth Gruteke “klopt van geen kanten”

Laurens Borst: verhaal Elsbeth Gruteke “klopt van geen kanten”

Laurens Borst vindt het ongepast dat EO-presentatrice Elsbeth Gruteke naar buiten heeft gebracht dat ze op de 'hit-list' van de zendermanager van Radio 1 zou staan omdat ze komend jaar niet meer op de zender te horen zal zijn. "Dit verhaal klopt van geen kanten", zo reageerde hij op Radio 1. "Het is echt niet gepast dat ze dit zo naar buiten heeft gebracht."

Volgens Gruteke moet ze weg omdat ze zich zes jaar geleden bij een kennismakingsgesprek kritisch heeft uitgelaten over de zienswijzen van Borst. "Ik kan me die kennismakingsbijeenkomst wel herinneren, omdat die begon met een gebed", zegt Borst daarover. "Maar ik kan me totaal niet herinneren wat in dat gesprek de bijdrage was van Elsbeth Gruteke. Dus dat heeft geen enkele rol gespeeld in welke gesprekken dan ook."

De EO gaat vanaf 1 januari dagelijks een programma maken tussen 18:00 en 19:00 uur op Radio 1. "Dat programma moet een newsy karakter krijgen. Met de EO hebben we bedacht dat het beter was om 1 iemand te laten presenteren. En ik heb mijn voorkeur voor Tijs van den Brink uitgesproken, omdat ik vind dat hij sterk is in de nieuwsonderwerpen. Elsbeth is meer geschikt voor de langere gesprekken, maar dit programma krijgt een ander karakter. En de EO deelt ook mijn mening. Het is een gezamenlijk besluit."

De EO krijgt zeven dagen per week een uitzending. Maar dat wil niet zeggen dat Gruteke in het weekend op de zender komt. "We willen ook nieuw talent een kans geven. Elsbeth gaat niet weg bij de EO, wil Borst benadrukken. "Ze gaat op Radio 5, waar ik ook zendermanager van ben, programma's maken. Daar gaat ze langere interviews doen." Borst gaat zijn beslissing dan ook niet herzien.

Naar aanleiding van het verhaal van Gruteke kwam er een actie op gang om haar te behouden, gesteund door onder andere RTL-verslaggever Frits Wester. "Het is onbegrijpelijk dat journalisten als Frits Wester niet gewacht heeft op het wederhoor van mij. Ze zijn uitsluitend afgegaan om de informatie van Elsbeth."
Foto: Hans Peter van Velthoven