Home Landelijke radio Edwin Evers heeft meeste humor

Edwin Evers heeft meeste humor


Edwin Evers is de grappigste radio-dj van Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse humoronderzoek 2010 van onderzoeksbureau Intomart Gfk. Edwin Evers krijgt een zeven als rapportcijfer. Minder bekend maar wel hoog gewaardeerd is Coen Swijnenberg. Met een score van 6,7 wordt hij net iets leuker gevonden dan zijn medepresentator Sander Lantinga (6,6). De bekendheid van radio-dj’s is laag in vergelijking met tv-presentatoren, maar ze worden wel beter gewaardeerd.

De naamsbekendheid van Jeroen van Inkel is nog steeds het grootst. 82 procent van Nederland weet wie hij is. “Sander Lantinga heeft als talent van vorig jaar, dit jaar meer naam gemaakt. Echte doorgewinterde radiosterren zijn Edwin Evers, Giel Beelen, Rob Stenders en Jeroen van Inkel”, schrijven de onderzoekers. Roosmarijn Reijmer en Thymen Wabeke zijn de minst bekende dj’s.

“Ruud de Wild balanceert op het randje dit jaar en valt net in het ‘Over de top segment'”. Froukje de Both staat daar ook stevig in. Uit het onderzoek blijkt ook dat coen Swijnenberg als het grote talent van 2010 wordt gezien. Hij wordt vooral geprezen door de braze en gezellige segementen. Ook Patrick Kicken en Gerard Ekdom krijgen een bovengemiddelde waardering.

De onderzoekers onderscheiden vier ‘segmenten’ van humor. Mensen met ‘brave humor‘ (25 procent) luisteren het meest naar Radio 1 en Classic FM. Zij houden van woordgrappen, droge humor en subtiele opmerkingen. Zij houden niet van spot om anderen. De dj’s Coen Swijnenberg en Timur Perlin scoren het beste bij deze groep.

Mensen met ‘gezellige humor‘ (38 procent) luisteren naar Radio 538, Slam!FM en Radio veronica. Zij houden van moppen en imitaties van bekende Nederlanders, maar hekelen zelfspot. Opmerkelijk dat naast Edwin Evers ook Barbara Karel en Thyme Wabeke populair zijn bij deze groep.

Mensen die van ‘provocerende humor‘ (16 procent) houden luisteren naar Radio 538 en 3FM. Zij houden van sarcastische grappen en provocerende humor. Mensen met ‘liberale humor‘ (22 procent) luisteren naar Radio 1. Zij houden van woordgrappen en droge en sarcastische humor, maar niet van imitaties van BN’ers. Opmerkelijk is dat Rob Stenders vooral niet populair is bij deze groep. Gerard Ekdom doet het wel goed bij deze groep.

Naast Edwin Evers vinden Nederlanders Femke Halsema de leukste uit Den Haag, is Ik Hou Van Holland Populair, is Ruben Nicolai de favoriet op TV. Najib Amhali is voor het derde jaar op rij de leukste cabaretier. Gordon wordt afgeschreven door de Nederlanders. Hij werd samen met Albert Verlinde, Gerard Joling en Patty Brard met een dikke onvoldoende beloond.