Home Landelijke radio Edwin Diergaarde: “Commerciële radio ligt mij meer”

Edwin Diergaarde: “Commerciële radio ligt mij meer”

Commerciële radio ligt Edwin Diergaarde meer dan publieke radio. Dat zegt de Radio 10-dj in een interview met RadioFreak.nl. Diergaarde presenteerde jarenlang op 3FM en Radio 2, maar is sinds vorig jaar zomer op Radio 10 te horen. Eerst als ‘vakantiekracht’ en sinds november 2015 met zijn eigen programma, dagelijks tussen 10:00 en 13:00 uur. “Te gek! Het is waanzinnig om elke dag weer radio te mogen maken”, aldus Diergaarde.

Was dat niet gek: tien jaar bij 3FM en jarenlang bij Radio 2 en dan ineens naar een commerciële zender?
“Dat valt mee, ik heb natuurlijk ook bij de Veronica Omroep Organisatie gezeten en ben nog steeds actief als voice-over voor Radio Decibel. Ik heb ook wel het gevoel dat commerciële radio mij iets meer ligt. Wat ik fijn vind aan een commerciële zender, is dat je aan één product werkt. Het commerciële spreekt me aan omdat je ook veel meer kunt met luisteraars, prijzen, acties en ideeën. Bij de publieke omroep is dat veel lastiger. Daar zijn de lijnen vaak niet zo kort en zijn er drie of vier baasjes met ieder een eigen mening.”

Zijn de omroepen wat dat betreft achterhaald?
“Je zou het bijna wel zeggen. Maar ik denk niet dat je aan die omroepen ontkomt; het is wel iets wat echt bij Nederland hoort en bij het publieke bestel.”

Je was tot november 2014 op Radio 2 te horen. Je werd ziek en eind mei 2015 liep je contract bij AVROTROS af. Ongelukkig gelopen allemaal?
“Het was een samenloop van omstandigheden. Al in 2009 besloot ik dat ik meer voor Radio Decibel ging doen, simpelweg omdat AVROTROS niet genoeg zendtijd voor een dagelijks programma had. Daardoor werd ik voor AVROTROS al minder interessant. Maar ik ben wel heel erg blij dat ik nog wekelijks ‘The Best Of 2Night’ mocht presenteren en vaste invaller was van ‘De Gouden Uren’ op Radio 2.”

Het programma ‘De Gouden Uren’ stopte eind 2014. Een uitgelezen kans om een dagelijks programma te gaan maken op Radio 2, lijkt me?

“Ik had het leuk gevonden als ze het me hadden aangeboden, maar dat is niet gebeurd. Ik ben er niet voor gevraagd.”

Hoe ziet je toekomst bij Radio 10 eruit? Nog veel plannen?
“Zoals je wellicht weet, is Radio 10 net verkocht aan Talpa, dus Talpa gaat hier de scepter zwaaien. Het is afwachten wat zij gaan beslissen. Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee wat de plannen van Talpa zijn.”

Een eigen ochtend- of middagshow misschien?
“Hmm, ik ben niet het type dat een ochtendshow of middagshow presenteert. Ik houd van lekker veel muziek draaien. Muziekradio, dat is echt mijn ding.”

Radio 10 en Radio Veronica, nu toch elkaars grote concurrenten, vallen straks onder dezelfde baas. Vrees je het ergste?
“Haha, nee ik ben er niet angstig voor. Het is afwachten hoe het gaat uitpakken. Ik denk dat de kans best wel bestaat dat er geschoven gaat worden met poppetjes. Dus dat mensen van Radio 10 naar Radio Veronica gaan, of andersom.”

Edwin Diergaarde is iedere werkdag van 10:00 tot 13:00 uur te horen op Radio 10