Home Lokale radio Directeur AT5 en NH Media vertrekt na reeks incidenten

Directeur AT5 en NH Media vertrekt na reeks incidenten

Paul van Gessel

Paul van Gessel, directeur van de Amsterdamse lokale omroep AT5 en ­regionale omroep NH Media, stapt per direct op. Zijn vertrek volgt op een reeks incidenten, al houdt de Raad van Toezicht het erop dat Van Gessel ‘in goed overleg’ terugtreedt.

Alle leden van de mediaraad, het orgaan dat toezicht houdt op het programma-aanbod van AT5, moesten in november vertrekken vanwege een conflict met Paul van Gessel. Oorzaak was een verschil van mening over het programma-aanbod van de stadszender. Volgens de mediaraad doet AT5 te weinig aan eigen nieuwsgaring en diepgravende (achtergrond)verhalen, en besteedt het juist te veel aandacht aan het ‘snelle’ 112-nieuws.

AT5 krijgt jaarlijks 2,8 miljoen euro aan subsidie. Hoewel de zender de grootste stad van Nederland bedient, krijgt ze relatief veel meer geld dan bijvoorbeeld de stadszender van Enschede; 1Twente Enschede krijgt één ton subsidie per jaar.

Onrust

“Er broeit van alles”, zegt Wais Shirbaz van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) over AT5 in De Volkskrant. “Er is al een tijd onrust op de werkvloer, over de arbeidsomstandigheden en onvoldoende investeringen door de gemeente. Intern is net bekendgemaakt dat het freelancebudget in 2019 met 4 ton omlaag gaat.”

De voorzitter van de mediaraad noemt het in de krant bizar dat de voltallige raad is weggestuurd. “We stelden ons altijd constructief op. Ons doel was een sterker AT5, met een inhoudelijk journalistiek fundament, in het belang van de ­samenleving en lokale democratie. Van Gessel gaf te weinig prioriteit aan de inhoud.”

Rapport

In 2016 bleek uit een rapport al dat AT5 ‘verworden is tot een nieuwszender met slechts in ­beperkte mate duiding, achtergrondprogramma’s en maatschappelijke binding met de stad’. De initiatiefnemer van dat rapport noemt het in De Volkskrant ‘verstandig’ dat Van Gessel opstapt. “Het niveau van de programmering van AT5 en NH Media is belabberd. Ze leunen op slecht­betaalde stagiaires en freelancers. Lang niet iedereen voelt zich vrij kritiek te geven op de leiding, hoewel daar alle ­reden toe is.”

Foto: Screenshot Vimeo/7 ditches tv