Home Landelijke radio Desktopcomputer blijft populairste voor online radio luisteren

Desktopcomputer blijft populairste voor online radio luisteren

Steeds minder Nederlanders luisteren digitaal naar de radio via een desktopcomputer. 22 procent van de Nederlandse internetters gebruikt wel eens een "ouderwetse" om radio te luisteren. Drie jaar geleden was dit nog nog 32 procent. Desondanks is het nog steeds de populairste manier om online radio te luisteren.

Ook het gebruik van de laptop is de laatste jaren gedaald. Van 26 procent in december 2011 naar 20 procent nu. Het gebruik van de smartphone groeide sinds 2011, maar bleef het afgelopen jaar stabiel op 18 procent. De populariteit van radio luisteren via een tablet is het afgelopen jaar zelfs iets gedaald.

Dit blijkt allemaal uit het onderzoek Trends in Digitale Media van GfK (pdf). Het onderzoeksbureau ondervroeg 1007 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruik maken van internet. Deze groep is representatief voor de 13.070.000 Nederlandse internet gebruikers, aldus het onderzoeksbureau.

Uit het onderzoek blijkt verder dat via smartphone en tablet relatief kort wordt geluisterd naar de radio (respectievelijk 11 en 23 minuten per week). Dat terwijl de luistertijd via streaming players is gestegen van 27 minuten naar 45 minuten per week.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 3FM de populairste smartphone-app heeft. 5 procent van de smartphonegebruikers luistert wel eens via de app naar de publieke popzender. Op tablet is Radio 538 het populairst. 6 procent van de tabletbezitters luistert wel eens naar 538 via hun tablet-app.

In de auto blijft de FM-radio ongekend populair, al daalde het gebruik de afgelopen drie jaar van 87 naar 80 procent. Radio luisteren via een smartphone in de auto doet slechts 1 procent van de automobilisten. 

GfK deed ook onderzoek naar het gebruik van DAB+, dat is nog steeds minimaal.