‘Onbegrijpelijk, echt onbegrijpelijk voor een hitstation’. Zo omschrijft Dave Minneboo, programmadirecteur bij Qmusic, de keuze van Radio 538 om vorig jaar afscheid te nemen van de Top 40. “Ik vind het heel naïef om te denken: dan stoppen we met de Top 40 en doen we ons eigen lijstje. Want dat is al duizend keer geprobeerd en dat lukt niet”, zegt hij in gesprek met Lex Gaarthuis in diens podcast ‘Onder Elkaar’.

Radio 538 besloot een jaar geleden te stoppen met de Top 40 en een eigen hitlijst op te zetten: 538TOP50. De zender wilde al eerder afscheid nemen van de hitlijst, maar de rechter verbood dat. Qmusic sprong in het gat en nam de Top 40 over van de concurrent.

‘Hoge tarieven’

Radio 538 voerde vorig jaar in de rechtszaal aan dat de Top 40 ‘onredelijk hoge tarieven vroeg’ voor het mogen blijven uitzenden van de hitlijst. “Het is onzin dat wij er meer voor betalen dan 538 deed. Dat slaat nergens op”, reageert Dave Minneboo, jarenlang programmadirecteur bij 538. “Ik weet precies wat er betaald is vroeger bij Talpa en nu bij Q, dus ik kan dat ook goed beoordelen.”

Dave zegt dat hij in de achttien jaar dat hij bij Radio 538 werkte, zich altijd hard heeft gemaakt voor de Top 40. “Het is een instituut, het is onafhankelijk. De Top 40 is een genre op zich. Als je op een feestje zit en je vraagt iemand van wat voor muziek hij houdt, dan is het Top 40-muziek. Q is nu het Top 40-station, wat 538 had moeten zijn en wat het ook altijd was.”

Overstap

Dave Minneboo stapte vorig jaar over van Radio 538 (Talpa Radio) naar ‘de grote concurrent’ Qmusic. “Ik geloof dat ze bij Talpa niet blij zijn dat ik hier nu zit”, erkent Dave. Kan hij John de Mol op een cocktailparty tegen het lijf lopen zonder dat het ongemakkelijk wordt? “Ik weet niet of het heel gemakkelijk wordt, maar dat is aan hem.”

Foto: Qmusic