Home Landelijke radio D66 wil toch fors bezuinigen op publieke omroep

D66 wil toch fors bezuinigen op publieke omroep


D66 wil 100 miljoen euro bezuinigen op de publieke omroep. Dat blijkt uit het concept verkiezingsprogramma dat de partij heeft geschreven. ‘Publieke middelen moeten efficiënter worden ingezet om de doelstelling van de publieke omroep te bereiken’, vindt de partij.

De Wereldomroep moet worden opgeheven en worden voorgezet door de NOS. Daarnaast wil D66 dat bestaande omroepen fuseren, waardoor uiteindelijk maximaal tien omroepen ontstaan. ‘Ons omroepbestel is momenteel te versnipperd en nog teveel gestoeld op de verzuilde samenleving. Nu is het voor bestaande omroepen financieel ongunstig om te fuseren. D66 wil daarom de regels voor fusies aanpassen om bestaande omroepen die inhoudelijk veel gemeen hebben te prikkelen samen te gaan.’

Eerder kwam naar buiten dat D66 200 miljoen wil bezuinigen op de publieke omroep en de Wereldomroep helemaal wilde opheffen. Dat is volgens de partij niet waar. Toch wil D66 dus fors snijden.

Opmerkelijk is dat de coördinatie van het media-deel van het verkiezingsprogramma van D66 in handen was van Ruud Hendriks, medeoprichter en eigenaar van de commerciële tv-zender Het Gesprek. Daarnaast is hij een van de oprichters van de commerciële radiozender Slam!FM.