Home Landelijke radio D66 wil lokale omroep onafhankelijk van gemeente maken

D66 wil lokale omroep onafhankelijk van gemeente maken

Als het aan D66-kamerlid Boris van der Ham ligt worden lokale omroepen onafhankelijk van lokale overheden. Hij wil hiermee voorkomen dat lokale politici de geldkraan van hun criticasters kunnen dichtdraaien en dat geld dat bestemd is voor media aan iets anders wordt uitgegeven.

"Stel je voor dat een lokale zender een kritische uitzending maakt over het stadsbestuur dat de steun heeft van de meerderheid van de gemeenteraad. En dat diezelfde gemeenteraad de volgende maand over het budget van de zender moet beslissen. Dat is de kalkoen vragen wat er op het kerstmenu moet staan. Ik wil dat soort situaties in de toekomst voorkomen."

Van der Ham vindt dat de huidige situatie zorgt voor een democratisch tekort. "In een democratie hoort informatie en kritiek op de vertegenwoordiging onafhankelijk te zijn."Hij vindt dat deze onafhankelijkheid niet is gewaarborgd, wanneer diezelfde vertegenwoordiging de geldkraan naar haar criticasters kan dicht draaien. Om de onafhankelijkheid en duurzaamheid van lokale omroepen te versterken moet de subsidieverdeling van lokale media bij het Commissariaat van de Media worden neergelegd, vindt Van der Ham.

De organisatie voor lokale omroepen (OLON) is blij met het  D66-initiatief.