Home Landelijke radio Commissie gaat beleid van KRO onderzoeken

Commissie gaat beleid van KRO onderzoeken

De KRO gaat een externe commissie benoemen die gaat kijken of het beleid van de omroep wel ’transparant’ is. De commissie onderzoekt onder meer het integriteitsbeleid van de KRO, aldus een KRO-woordvoerster donderdag.

Aanleiding voor het instellen van de commissie is een onderzoek van NRC Handelsblad waaruit zaterdag bleek dat familieleden en vrienden van omroepdirecteuren werkopdrachten ontvangen via hun contacten. De KRO-directie werd daarbij expliciet genoemd en diezelfde directie heeft nu tot het instellen van de commissie besloten.

Als gevolg van het NRC-onderzoek bepleitte het Commissariaat voor de Media het invoeren van een omroepbrede gedragscode. “De mediawet moet worden aangescherpt zodat integriteitsschendingen bij publieke omroepen kunnen worden tegengegaan”, zo liet een woordvoerder van het commissariaat eerder weten. Ook staatssecretaris Van der Laan voelt wel wat voor zo’n code. Wie in de KRO-commissie gaan zitten is nog niet bekend. Evenmin is al duidelijk wanneer de commissie moet rapporteren.