Home Landelijke radio Commissariaat onderzoekt vermeende misstanden bij publieke omroepen

Commissariaat onderzoekt vermeende misstanden bij publieke omroepen

Het Commissariaat voor de Media gaat op verzoek van media-minister Plasterk een onderzoek doen naar de bijverdiensten van onder andere BNN-voorzitter Patrick Lodiers. NRC Handelsblad onthulde gisteren dat Lodiers naast zijn salaris bij BNN nog eens 170.000 euro aan inkomsten zou hebben gekregen uit de opbrengst van dvd’s van het tv-programma De Lama’s.

Daarnaast zou oud-VARA directeur Maurice Koopman, als directeur van een kleine publieke omroepstichting, 1100 euro per dag verdienen. En een kinderprogramma van de TROS zou onderdeel zijn van een marketingconcept van supermarkt C1000.

NPO-topman Henk Hagoort noemt het allemaal "niet gepast". Zelf heeft Hagoort, sinds zijn benoeming vorig jaar tot voorzitter van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, een salaris (180.700 euro exclusief 40.200 euro pensioenpremie) dat voldoet aan de Balkenende-norm. Bij de onderhandelingen over zijn arbeidsvoorwaarden weigerde hij naar eigen zeggen de aangeboden auto met chauffeur. "Ik vond dat zo’n voorziening niet bijdroeg aan mijn geloofwaardigheid", aldus Hagoort.

Een woordvoerster van BNN liet de NRC weten dat alle leden van De Lama’s betaald worden voor hun bijdrage aan de dvd, en dat de winst terugvloeit naar de programmering. "Het gaat om een door het Commissariaat voor de Media goedgekeurde nevenactiviteit."